Akademia Nauk Stosowanych w Łomży - strona głównaBiuletyn Informacji Publicznej - strona główna

>> Strona główna > Studia > Zasady rekrutacji > rok akad. 2023/2024


Uchwała Nr 56/2023 w sprawie: zmiany Uchwały Nr 19/2022 Senatu z dnia 30.06.2022 r. w sprawie warunków, trybu i terminów postępowania rekrutacyjnego na studia I stopnia, studia II stopnia i jednolite studia magisterskie w roku akademickim 2023/2024

Na podstawie art. 70 ust. 1 – 4 w związku z art. 69 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742 z późn. zm.), a także
§ 13 ust. 1 pkt 9 Statutu Akademii Łomżyńskiej, uchwala się co następuje:
§ 1
W Zasadach Postępowania Rekrutacyjnego w AŁ, stanowiących załącznik nr 1 do uchwały Nr 19/2022 Senatu z dnia 30.06.2022 r. w sprawie warunków, trybu i terminów postępowania rekrutacyjnego na studia I stopnia, studia II stopnia i jednolite studia magisterskie w roku akademickim 2023/2024 wprowadza się następujące zmiany:
1)    pkt 3.1.14. otrzymuje brzmienie:
„3.1.14. Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (studia I stopnia) – tryb stacjonarny i niestacjonarny
a) Kandydaci legitymujący się „Nową Maturą”
O pozycji kandydata na liście rankingowej decyduje liczba punktów uzyskanych
z następujących przedmiotów:
- do wyboru: biologia lub matematyka lub fizyka/fizyka i astronomia lub chemia na poziomie podstawowym lub rozszerzonym,
- język obcy na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
Jeżeli kandydat zdawał poziom rozszerzony liczbę punktów mnoży się przez 1,5.
b) Kandydaci legitymujący się „Starą Maturą”
Liczbę punktów kwalifikacyjnych stanowi suma punktów przeliczanych zgodnie ze skalą podaną w punkcie 2.2. z ocen uzyskanych na maturze z następujących przedmiotów:
- do wyboru: biologia lub matematyka lub fizyka/fizyka i astronomia lub chemia,
- język obcy (w przypadku braku na świadectwie maturalnym języka obcego bierze się pod uwagę język polski).”

2)    pkt 3.2.4. otrzymuje brzmienie:

„3.2.4.    Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (studia II stopnia) – tryb stacjonarny
i niestacjonarny
Kierunek przeznaczony jest dla kandydatów legitymujących się dyplomem ukończenia studiów pierwszego stopnia, studiów drugiego stopnia lub jednolitych studiów magisterskich na kierunkach należących do dyscypliny technologia żywności i żywienia. W przypadku absolwentów kierunków innych niż z dyscypliny technologia żywności i żywienia, Uczelniana Komisja Rekrutacyjna może zobowiązać kandydata do uzupełnienia efektów kształcenia/uczenia się, związanych z podstawami technologii żywności i żywienia wraz ze studentami kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka I stopnia i/lub Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności I stopnia, umożliwiających studiowanie na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka II stopnia.
O pozycji kandydata na liście rankingowej decyduje ocena uzyskana na dyplomie ukończenia studiów I stopnia. W przypadku gdy liczba kandydatów przekracza limit miejsc na kierunku, dodatkowe kryterium mające wypływ na pozycję na liście rankingowej stanowić będzie średnia arytmetyczna ocen uzyskanych w toku studiów na studiach I stopnia.”
§ 2
Tekst jednolity Regulaminu Zasad Postępowania Rekrutacyjnego AŁ po zmianach, o których mowa w §1, stanowi załącznik do niniejszej Uchwały.
§ 3
Uchwałę przyjęto w głosowaniu jawnym.
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
 

Przewodniczący Senatu

dr hab. Dariusz Surowik, prof. AŁ


 

Załączniki:
  1.   Regulamin Postępowania Rekrutacyjnego w Akademii Łomżyńskiej 2023 2024 .pdf
  2.   Załącznik Nr 1.pdf
Wytworzył:   Senat

Dokument z dnia:2023-12-14

Opublikował: Monika  Lisiecka

Publikacja z dnia: 2024-01-05 10:54:21

Wersja dokumentu: 1

Ilość wyświetleń: 113


Projekt: TS 2010

System miniBIP v.0.3