Aby zetknąć się z solidną dawką wiedzy nie trzeba wyjeżdżać do dużych ośrodków akademickich. Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży kładzie nacisk na kształcenie praktyczne, uwzględnia współczesne trendy, inicjuje współpracę nauka-biznes, co potwierdza opinia Polskiej Komisji Akredytacyjnej, czyli niezależnego gremium naukowców, które czuwa, aby w kraju spełniane były standardy kształcenia. Wydział Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP zaprasza na studia drugiego stopnia z Informatyki oraz Technologii żywności i żywienia człowieka.
Studenci Informatyki nabywają praktyczne umiejętności w naszych wyspecjalizowanych centrach serwerowych oraz laboratoriach grafiki i multimediów, automatyki i robotyki, sieci komputerowych („CISCO”), nowocześnie zaaranżowanych pracowniach do prowadzenia zajęć z zakresu Internetu Rzeczy – IoT (ang. Internet of Things).
PWSIiP otrzymuje do dwóch lat dodatkowe fundusze na rozwój dydaktyki z ministerialnego programu „Dydaktyczna Inicjatywa Doskonałości”. Uczelnia znalazła się gronie piętnastu publicznych uczelni zawodowych, które wypadły najlepiej w prowadzonym na zlecenie Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego ogólnopolskim monitoringu ekonomicznych losów absolwentów. Oznacza to, że PWSIiP kształci na wysokim poziomie, a absolwenci uczelni odnajdują się znakomicie na rynku pracy. Dzięki funduszom z DID na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności powstało pięć nowych pracowni dedykowanych między innymi studentom Informatyki.
Wydział Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP może pochwalić się nowoczesną halą technologiczną, ale także specjalistycznymi laboratoriami, które umożliwiają praktyczne przygotowanie do wykonywania zawodu technologa żywności. Są to laboratoria mikrobiologiczne, analiz instrumentalnych, właściwości fizycznych żywności, gastronomiczne, analizy sensorycznej. W raporcie Polskiej Komisji Akredytacyjnej z 2018 roku jak mantra przewijają się słowa „unikalne, unikatowe, nowoczesne”. Mowa o sprzęcie, który umożliwia studentom Technologii żywności i żywienia człowieka zapoznanie się z procesami: suszenia, rozdrabniania, liofilizacji, filtracji, fermentacji, rektyfikacji, destylacji, ekstruzji, ekstrakcji i obróbki termicznej. Niezależni specjaliści napisali wprost – „infrastruktura udostępniona studentom znacznie przewyższa wymagania kształcenia na ocenianym kierunku”, „wydział dysponuje najlepiej wyposażoną halą technologiczną dla technologii żywności w kraju” oraz „studenci mogą zapoznać się z przebiegiem i przeprowadzić samodzielnie niemal wszystkie procesy technologiczne, typowe dla branży spożywczej, mając do dyspozycji aparaturę umożliwiającą programowanie jej pracy i zbieranie danych.”
Reasumując: państwowe studia w Łomży to rękojmia nabycia unikalnego doświadczenia praktycznego i gwarancja solidnej wiedzy.
Zapraszamy na studia drugiego stopnia!