DRUŻYNA PWSIiP w Finale
OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU KULINARNEGO DLA SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
Studentki Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Joanna Zdrodowska (III sem.) i Natalia Busłowska (V sem.), w zespole z panią mgr inż. Dorotą Miarką weszły do „złotej dziesiątki” w II edycji ogólnopolskiego konkursu "Tradycyjne Produkty". Organizatorem konkursu jest Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
17-18 października bieżącego roku odbyły się w Augustowie warsztaty kulinarne, w których brały udział szkoły gastronomiczne z województwa podlaskiego. Do udziału w nich zakwalifikował się zespół 5 studentów z naszej uczelni. W trakcie warsztatów odbyło się szkolenie pod okiem najlepszych mistrzów sztuki kulinarnej. Uczestnicy mieli możliwość samodzielnego stworzenia nowych dań i potraw wykorzystujących regionalne produktu i nowoczesne techniki kulinarne.
Podobne warsztaty odbywały się w województwach: lubelskim, kujawsko - pomorskim, zachodniopomorskim, podkarpackim.
Dla uczestników wszystkich warsztatów ogłoszono konkurs, w którym wystartowało około setki zespołów.
Nasz zespół, jako jedyny z województwa podlaskiego, wszedł do ścisłego finału konkursu kulinarnego " Tradycyjne Produkty- Nowoczesna Kuchnia Polska", odbywającego się w ramach projektu "żywność wysokiej jakości".
Na finałowe zmagania z pozostałymi dziewięcioma drużynami pojadą dwie studentki na finał: Joanna Zdrodowska (III sem.) i Natalia Busłowska (V sem.), które pod wodza pani D. Miarki staną do kuchennej walki w Warszawie, 16 i 17 grudnia 2012, w Centrum Sztuki Kulinarnej.
Trzymamy kciuki !!!
A oto konkursowe potrawy:
- przystawka - serowy zawijaniec z chlebowymi chipsami
- danie główne - pistacjowa nutria z żubrówkowymi wiśniami i wędzonym boczniakiem
- deser - mrożony krem z antonówki i kwiatowego miodu
Brzmi smakowicie!!!!!