dnia 28 maja 2014 r. godz. 11.00 PWSIiP w Łomży,
ul. Akademicka 14, s. 214
Studentów, pracowników uczelni i wszystkich zainteresowanych zapraszamy na I. Forum Branży Mięsnej, podczas którego podpisane zostanie porozumienie o współpracy inicjujące działalność Powiązania Kooperacyjnego Przetwórców Mięsa i Ryb (PKPMiR). Udział w Powiązaniu Korporacyjnym, obok uczelni, zadeklarowało 10 wiodących przedsiębiorstw z branży.
Celem PKPMiR będzie wspieranie rozwoju branży poprzez zwiększenie konkurencyjności zrzeszonych przedsiębiorstw, głównie w zakresie nowych rozwiązań organizacyjnych i technologii podwyższających jakość oferowanych produktów oraz pozwalających na wprowadzanie nowych wyrobów. Motywacją do realizacji przedsięwzięcia jest duża koncentracja przedsiębiorstw tego sektora w powiecie łomżyńskim i powiatach ościennych. Dlatego niezbędne jest zorganizowanie zespołu ludzi, będących fachowcami w swoich dziedzinach, którzy będą potrafili skutecznie pośredniczyć pomiędzy przedsiębiorcami i naukowcami, a co dokonywać się będzie w ramach Powiązania Kooperacyjnego Przetwórców Mięsa i Ryb.
W wydarzeniu, oprócz sygnatariuszy porozumienia, udział wezmą przedstawiciele Rządu RP, Samorządów, jednostek B+R, jednostek otoczenia biznesu oraz media. Głównym partnerem PKPMiR będzie Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży.
Organizatorzy
dr inż. Jolanta Sienkiewicz
dr inż. Andrzej Wesołowski
mgr Artur Wojciechowski
Program Forum Branży Mięsnej
- 10:45 – 11:00 – kawa powitalna
- 11:00 – 11:30 – przywitanie gości
- 11:30 – 12:00 – wykład pt. Jakość i właściwości odżywcze mięsa wołowego – dr inż. Jolanta Sienkiewicz
- 12:00 – 13:00 – panel ekspercki – Czy klaster może zapewnić bezpieczeństwo polskim przedsiębiorcom branży mięsnej w warunkach dynamicznie zmieniającej się sytuacji geopolitycznej?
- 13:00 – 13:15 – podpisanie porozumienia o współpracy
- 13:15 – 14:00 – lunch