Dziekan Wydziału Biologii i Ekologii Grodzieńskiego Uniwersytetu Państwowego im. Janki Kupały, profesor Aleksandr Karevskiy, przyjechał do PWSIiP w Łomży na staff training, czyli indywidualne szkolenie pracownicze z programu Erasmus+ KA107. W praktyce to spotkania z kadrą naukowo-dydaktyczną kierunku Technologia żywności, wymiana doświadczeń naukowych oraz projektowanie wspólnych działań.
Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży podpisała w 2017 roku umowę o współpracy z Grodzieńskim Uniwersytetem Państwowym im. Janki Kupały, największą szkołą wyższą w północno-zachodniej części Białorusi. Dotyczy ona m.in. realizacji projektów badawczych, wymiany kadry i studentów. Grodzieński uniwersytet posiada czternaście wydziałów, osiemdziesiąt jeden katedr, cztery kolegia. Infrastrukturę uczelni tworzą: czternaście budynków dydaktycznych, blisko dziewięćdziesiąt pracowni naukowych i dydaktycznych oraz trzy akredytowane laboratoria naukowo-badawcze. Uniwersytet jest wydawcą sześciu czasopism naukowych, uczestniczy w międzynarodowych projektach dydaktycznych oraz naukowych. Od 2011 kształci studentów na kierunku Produkcja i organizacja żywienia. – Udało nam się stworzyć dobrą bazę technologiczną dla tej specjalności. W 2015 i 2016 roku zespół studentów naszego wydziału zwyciężył na międzynarodowym konkursie technologii żywności w Kaunas na Litwie. Położenie geograficzne nasze i łomżyńskiej uczelni, umożliwia nam realizowanie wspólnych projektów np. transgranicznych oraz sprawną wymianę doświadczeń – informuje profesor Aleksandr Karevskiy.
Aby zacieśnić współpracę pomiędzy uczelniami, Dziekan Wydziału Biologii i Ekologii Grodzieńskiego Uniwersytetu Państwowego im. Janki Kupały, profesor Aleksandr Karevskiy, przebywa przez tydzień (26.03.–30.03.2018r.) na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności PWSIiP w Łomży.