Atrakcyjne oferty studiów II stopnia
Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży prowadzi rekrutację na studia II stopnia na kierunkach: Informatyka oraz Technologia żywności i żywienie człowieka, realizowanych na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności. Oferta kierowana jest do osób, które ukończyły już I stopień studiów, uzyskując tym samym tytuł inżyniera lub licencjata. Co dokładnie należy zrobić, aby zostać studentem PWSIiP w Łomży na wymienionych kierunkach? Zapraszamy do zapoznania się z informacjami przedstawionymi poniżej.
Informatyka II stopnia to studia dedykowane dla absolwentów studiów inżynierskich lub licencjackich kierunków: informatyka, automatyka i robotyka, elektronika, elektrotechnika, mechatronika i im podobnych. Studenci w ramach toku kształcenia mają możliwość wybrania jednej spośród oferowanych ścieżek specjalizacyjnych: systemy mobilne lub informatyka przemysłowa. Po ukończeniu studiów, świeżo upieczeni magistrowie będą posiadać wiedzę i umiejętności dotyczące metod, technik, systemów i środowisk programowania, konstruowania modeli informatycznych czy programowania, konfigurowania, użytkowania i utrzymywania programowalnych systemów sterowania. Mówiąc prościej: zostaną specjalistami w zakresie szerokorozumianych, różnorodnych zastosowań nowoczesnych technik i narzędzi informatycznych i telekomunikacyjnych.
W innym kierunku rozwoju zawodowego prowadzi ukończenie studiów II stopnia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka. Absolwenci tych studiów zostaną specjalistami w zakresie przetwarzania, jakości, bezpieczeństwa i autentyczności żywności na wszystkich etapach jej wytwarzania: od pozyskiwania surowca po dystrybucję wyrobów gotowych. Magistrowie Technologii żywności zdobędą kompetencje technologiczne i organizacyjne przydatne w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się produkcją, kontrolą i obrotem żywności oraz żywieniem człowieka. Aby ubiegać się o przyjęcie na studia należy posiadać tytuł inżyniera lub licencjata, uzyskanego w ramach kierunków: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, żywienie i ocena jakości żywności, towaroznawstwo i im podobnych.
Niezależnie od wybranego kierunku studiów, przyszli studenci mogą być pewni, że są to studia przyszłościowe, odpowiadające współczesnemu zapotrzebowaniu rynku pracy, a co za tym idzie: gwarantujące absolwentom zatrudnienie oraz stały rozwój zawodowy. Ponadto, wychodząc naprzeciw potrzebom studentów, Uczelnia przygotowała specjalną formę studiów w myśl zasady: studiuj i pracuj. Co to oznacza? Wykłady i seminaria na obu kierunkach będą odbywać się zdalnie od środy do piątku w godzinach popołudniowych, natomiast laboratoria i ćwiczenia stacjonarnie, w salach laboratoryjnych i ćwiczeniowych, w soboty. Ta hybrydowa forma zajęć umożliwi studentom optymalne dopasowanie rozkładu zajęć do swoich obowiązków zawodowych czy rodzinnych. Dzięki temu możliwość zdobycia pełnego wykształcenia wyższego i uzyskanie tytułu magistra, przy jednoczesnym podniesieniu kwalifikacji zawodowych, stanie się znacznie łatwiejsze. Do tego osoby już pracujące będą miały możliwość odbycia praktyk studenckich w firmach sektora IT lub branży spożywczej, w których są zatrudnione, co stanowi duży atut wybrania tej właśnie formy uzupełnienia wykształcenia.
Szczegółowe informacje dotyczące kierunków studiów oraz rekrutacji można uzyskać w Dziekanacie Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności:
Akademicka 1, 18-400 Łomża
pok. A 0.28
+48 86 215 66 02
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Kolejny sukces studenta PWSIiP
Szymon Konopka z referatem „Europa Środkowo-Wschodnia i rzeczywistość geograficzna, historyczna, polityczna”, zajął III miejsce na Międzynarodowej Doktorancko - Studenckiej Konferencji Naukowej pt.: „Bezpieczeństwo Europy Środkowo-Wschodniej. Perspektywa narodowa i międzynarodowa”. Opiekunami merytorycznymi były dr Ewa Jakubiak oraz dr Katarzyna Jurewicz-Bakun.
Konferencja odbyła się 8 grudnia na platformie MS Teams, a organizatorem było Koło Naukowe Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie, we współpracy z Zakładem Systemów Bezpieczeństwa Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie w Instytucie Bezpieczeństwa i Obronności WLO WAT w Warszawie. W konferencji łącznie udział wzięły 162 osoby z Polski, krajów Unii Europejskiej, reprezentujące 36 podmiotów.
Jak atrakcyjnie i skutecznie wychowywać dzieci i młodzież w przestrzeni wirtualnej?
To główny cel projektu Wychowanie w świecie wirtualnym – popularyzacja wiedzy wśród rodziców i nauczycieli, który realizować będzie Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Na realizację tego projektu Wydział otrzymał dofinansowanie z Ministerstwa Edukacji i Nauki.
- Współczesna przestrzeń obecności człowieka została poszerzona o wymiar określany w literaturze jako wirtualny. Obecnie coraz więcej obszarów aktywności ludzkiej przenosi się do tej nowej przestrzeni, w tym również wychowanie i kształcenie - wyjaśnia Dziekan WNSiH dr hab. Sylwia Jaskuła-Korporowicz, prof. PWSIiP, a jednocześnie kierownik projektu i dodaje: - Szkoły są coraz lepiej wyposażone technicznie, wdrażają coraz lepsze rozwiązania pracy zdalnej zapewniające coraz wyższy poziom bezpieczeństwa pracy. Wciąż jednak brakuje odpowiednio zaprojektowanych i realizowanych w wymiarze wirtualnym procesów wychowawczych.
PWSIiP w Łomży wychodzi naprzeciw potrzebom rodziców i nauczycieli i zrealizuje projekt. Przez najbliższe dwa lata organizowane będą warsztaty, konferencje naukowe oraz opracowane zostaną dwie książki upowszechniające wiedzę o procesach wychowawczych w przestrzeni wirtualnej. Powstanie także film informacyjno - profilaktyczny, który zostanie rozesłany do szkół.
- Wiedza na temat hybrydalnego podejścia do tego procesu pozwoli na przedstawienie, z jednej strony różnić pomiędzy tymi wymiarami, a z drugiej wskaże na istotne znaczenie praktycznych umiejętności w zakresie wzajemnego wzmacniania się i dopełniania "realnego oraz wirtualnego" procesu wychowania - wyjaśnia Dziekan WNSiH.
Realizacja projektu otrzymała wsparcie z Ministerstwa w wysokości 163 tysięcy złotych.
Szlachetna Paczka
Po raz kolejny PWSIiP w Łomży zmieniła się w regionalne centrum logistyczne Szlachetnej Paczki. Do holu budynku uczelni przy ul. Akademickiej 1 trafiło mnóstwo paczek, małych i dużych. Pralki, lodówki, meble, środki czystości, żywność, komputery, telewizory, zabawki.
– Były także bony do sklepów obuwniczych i vouchery na opał. W tle słychać było opowieści wolontariuszy, w których przewijały się ludzkie dramaty.
W tym roku z naszego centrum pomoc wyruszyła do rodzin z Łomży i najbliższej okolicy.
– Zgłaszane potrzeby dotyczyły rzeczy praktycznych, takich jak buty, kurtki, żywność i opał. Dzieci marzyły o spinkach do włosów, piórniku do szkoły czy rolkach. Są rodziny, które żyją bez łazienki, a czteroosobowa rodzina posiada tylko jedną wersalkę – do niej trafiło łóżko piętrowe dla dzieci.
Do szlachetnej paczki rodziny są zgłaszane przez sąsiadów, instytucje pomocy społecznej, organizacje kościelne. Paczki dla jednej z potrzebujących rodzin przygotowali studenci oraz pracownicy „Państwówki”. - Potrzeby rodziny to wspomniane wyżej łóżko piętrowe, kuchenka gazowa oraz odkurzacz. Zakupami dla rodziny oraz pakowaniem paczek zajął się Samorząd Studentów PWSIiP, którym dzielnie koordynowała Julia Mastalerz. Dzięki ogromnym sercom społeczności akademickiej rodzina będzie miała niezapomniane święta.
Obdarowane rodziny nie kryły wdzięczności i łez wzruszenia.
Paczki trafiły do naszych sąsiadów, których nie zawsze dostrzegamy, bo żyjemy w przeświadczeniu, że w XXI wieku nie ma już skrajnej biedy, a ona często jest tak niedaleko nas.
Akcja wysyłki prezentów trwała dwa dni, sobotę i niedzielę, którą kierowała Magdalena Wdziękońska – koordynatorka Szlachetnej Paczki w Łomży.
Sport, Health, Education Children and Youth
Za nami Międzynarodowa Konferencja ”Sport, Health, Education Children and Youth”, w której wzięło udział 47 prelegentówów, z 10 ośrodków akademickich m.in. Czech, Litwy, Łotwy, Słowenii i Ukrainy. Konferencja była okazją do wymiany doświadczeń, merytorycznej dyskusji oraz prezentacji badań naukowych, do których opisu autorzy stosowali zaawansowane wskaźniki statystyki opisowej oraz metody badawcze oparte na procesie „systematic review”.
Podczas konferencji poruszono problematykę dotyczącą zagadnień związanych z aspektami wychowawczymi, zdrowotnymi oraz sprawnościowymi, które ze względu na otoczenie oraz styl życia w jakim funkcjonuje dziś młode pokolenie, przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych i społecznych. Brak aktywności fizycznej, zła dieta, zanieczyszczenie środowiska czy stres, są czynnikami pogłębiającymi zły stan zdrowia dzieci i młodzieży. Skupiono się także nad badaniami dotyczącymi granic ludzkich możliwości w profesjonalnym sporcie.
Przewodniczącym Komitetu Naukowego był prof. Jan Górski, profesor nauk medycznych, profesor zwyczajny, fizjolog specjalizujący się w fizjologii mięśni, który w sesji plenarnej wygłosił wykład “Mechanism of skeletal muscle hypertrophy”. Obradom przewodniczyli dr hab. Małgorzata Knaś, prof. PWSIiP oraz dr Artur Litwiniuk. Na posiedzeniu zaprezentowały się również Koła Naukowe Wydziału Nauk o Zdrowiu.
Organizatorem konferencji był Zakład Wychowania Fizycznego na Wydziale Nauk o Zdrowiu PWSIiP, na czele z przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego dr Tomaszem Waldzińskim, Kierownikiem Zakładu.
Ze względów epidemicznych tegoroczna edycja odbyła się w przestrzeni on-line.
Żołędzie żywnością przyszłości? - Grant NCN realizowany w PWSIiP!
Wniosek o finansowanie projektu badawczego, złożony w ramach konkursu Narodowego Centrum Nauki – PRELUDIUM 20 przez Panią mgr inż. Emilię Szabłowską, doktorantkę i asystenta na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności w PWSIiP w Łomży, otrzymał decyzję o przyznaniu środków finansowych. Pani mgr inż. Emilia Szabłowska w swojej pracy podejmie temat: Badania modelowe dotyczące zastosowania obróbki żołędzi i/lub mąki żołędziowej oraz warunków prowadzenia ciasta na cechy jakościowe i zawartość biodostępnych polifenoli w produktach piekarskich i ciastkarskich.
W ramach realizowanego projektu badawczego poruszone zostaną kwestie związane z wartością odżywczą żołędzi i mąki żołędziowej, których zalety przewyższają mąki tradycyjnie stosowane w przemyśle piekarskim i ciastkarskim. Jak podaje Pani Emilia w streszczeniu swojego projektu: „Żołędzie charakteryzuje stosunkowo wysoka zawartość tłuszczu bogatego w kwasy tłuszczowe nienasycone, błonnika, soli mineralnych (szczególnie wapnia, potasu, miedzi, żelaza i manganu), związków antyoksydacyjnych oraz folianów.”. Jednakże, żołędzie i mąka żołędziowa mogą pogarszać cechy jakościowe produktów, do których zostaną wprowadzone, a mianowicie: pozostawiać posmak goryczy, zmniejszać elastyczność chlebów i ciast, czy wzmacniać twardość ciastek kruchych. Należy zatem znaleźć „złoty środek”, stanowiony przez podwyższenie wartości odżywczej przy jednoczesnym jak najmniejszym oddziaływaniu na cechy związane ze smakiem, zapachem czy teksturą. Poszukiwania takiego złotego środka podejmie się w swoich badaniach Pani mgr inż. Emilia Szabłowska.
PRELUDIUM to konkurs na projekty badawcze, kierowany do osób nieposiadających stopnia naukowego doktora, które rozpoczynają karierę naukową. W bieżącej edycji do NCN wpłynęło 2217 wniosków, z których do finansowania zakwalifikowano 495 projektów. Współczynnik sukcesu wyniósł tym samym 22%. Co należy podkreślić: Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży jest jedyną uczelnią zawodową, która została beneficjentem w konkursie PRELUDIUM 20!
Serdecznie gratulujemy Pani Emilii i życzymy powodzenia w realizacji projektu.
Dobro wraca
Szanowni Państwo. Zbliża się magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Czas, który kojarzy się z ciepłem rodzinnego domu, bliskością oraz radością ze wspólnie spędzanego czasu. Wśród nas są jednak osoby, które niestety tego nie zaznają. Są rodziny dla których ten czas jest wyjątkowo trudny. Dlatego jako społeczność Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości po raz kolejny włączamy się w akcję Szlachetnej Paczki. Pragniemy pomóc Pani Katarzynie z rodziną, która boryka się z ogromnymi trudnościami. Pomimo ciężkiej sytuacji, Pani Kasia wraz z mężem starają się zapewnić swoim córeczkom (4-letniej Emilce i 8-letniej Oli) dom pełen miłości i wzajemnego szacunku. Pan Tomasz pracuje dorywczo, łapiąc się każdej możliwości zarobku. Pani Kasia od dłuższego czasu szuka stałego zatrudnienia. Więcej informacji o rodzinie i jej potrzebach: szlachetnapaczka.pl/wybor-rodziny/rodzina/59634/1415
W związku z zaangażowaniem w akcję, w najbliższych dniach przedstawiciele Samorządu Studentów będą zbierać środki finansowe na zakup najpotrzebniejszych rzeczy dla rodziny.
Liczymy na Państwa otwarte serca. Wszelką pomoc można także zostawić w pok. nr 10.
Sukces naszych Absolwentów
Praca magisterska Martyny Wiśniewskiej, absolwentki informatyki Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, wygrała w konkursie o Nagrodę Prezesa Agencji Rozwoju Przemysłu w kategorii „technologie informatyczne”.
Wyróżnienie w tej samej kategorii zdobyła praca inżynierska Bartosza Kaczorowskiego, także absolwenta informatyki.
Konkurs skierowany był do studentów Publicznych Uczelni Zawodowych zrzeszonych w Konferencji Rektorów Publicznych Uczelni Zawodowych. Honorowy patronat nad konkursem objął Premier RP Mateusz Morawiecki, Minister Edukacji i Nauki oraz Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii.
To już III edycja konkursu i drugi podwójny sukces absolwentów PWSIiP w Łomży. W pierwszej edycji w 2019 r. w kategorii „innowacje w przemyśle” wygrała praca magisterska Ewy Wnuk, a w kategorii prace inżynierskie, także z obszaru innowacje w przemyśle, trzecie miejsce zajął przygotowany przez Juliana Skowrońskiego „Prototyp autonomicznego robota obsługującego ruch palet między magazynem i strefą załadunku/rozładunku”. W II edycji konkursu w gronie wyróżnionych prac magisterskich w kategorii „zarządzanie przedsiębiorstwem w warunkach globalizujących się rynków” znalazła się praca Emila Borkowskiego, absolwenta administracji.
„Masz staż” w Wyborcza.pl – ogłaszamy konkurs dla studentów
Z radością informujemy, że nasza uczelnia została partnerem programu Wyborcza.pl „Masz staż”. Dzięki temu, jeśli jeszcze nie macie, możecie uruchomić prenumeratę Wyborcza.pl oraz wziąć udział w konkursie i wygrać płatny staż w Wyborcza.pl!
Wyborcza.pl po raz kolejny zorganizowała konkurs stażowy dla studentów wszystkich kierunków studiów. Zwycięzcy, którzy najlepiej wykonają przygotowane zadanie, będą mogli wziąć udział w płatnym miesięcznym stażu w wybranej redakcji lub dziale. To doskonała okazja, by zdobyć wiedzę i praktyczne doświadczenie!
Gdzie możesz odbyć staż w Wyborcza.pl?
Do 30 grudnia 2021 roku możecie zgłosić się do konkursu „Masz staż” i wygrać staż w wybranym segmencie Wyborcza.pl:
- w redakcji „Wysokich Obcasów”,
- w wybranej redakcji lokalnej Wyborcza.pl,
- w redakcji Gospodarka,
- w serwisie Wyborcza.pl/BIQdata,
- w dziale SEO,
- w dziale UX,
- w dziale sprzedaży i projektów specjalnych,
- w dziale Foto,
- w dziale marketingu.
Jak wygrać staż w Wyborcza.pl?
Wystarczą 3 proste kroki:
- Aktywuj prenumeratę Wyborcza.pl na poniższej stronie:
Tu aktywuj swoją prenumeratę >>
Jeśli masz już prenumeratę Wyborcza.pl, ten krok możesz pominąć.
- Wybierz miejsce, w którym chcesz odbyć staż, i wykonaj zadanie konkursowe.
Tu znajdziesz listę zadań konkursowych oraz regulamin akcji
- Wyślij zgłoszenie do 30 grudnia 2021 roku na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń jury konkursowe wybierze nie mniej niż 9 najlepszych prac. Wyniki konkursu opublikujemy do 15 lutego 2022 roku. W konkursie mogą wziąć udział studenci wszystkich lat i kierunków studiów. Staż trwa 1 miesiąc i jest płatny.
Zyskaj dostęp do wiarygodnego źródła informacji – prenumerata Wyborcza.pl dla studentów
Witamy w Łomży!
Z początkiem nowego roku akademickiego 2021/2022 przywitaliśmy liczną grupę studentów zagranicznych, którzy przyjechali do PWSIiP w Łomży na międzynarodową wymianę w ramach programu Erasmus+. W semestrze zimowym będziemy gościć 23 studentów reprezentujących uczelnie z Włoch, Hiszpanii, Turcji, Portugalii i Gruzji.
W trakcie Dni Adaptacyjnych zorganizowanych przez Dział Współpracy z Zagranicą studenci zapoznali się z funkcjonowaniem i infrastrukturą uczelni, uczestniczyli również w krótkim kursie języka polskiego prowadzonym przez lektora Akademickiego Centrum Języków Obcych. Interesującym wydarzeniem był wieczór integracyjny, który odbył się w Domu Studenta „Rubikon”. Podczas spotkania studenci zaprezentowali swoje uczelnie macierzyste oraz kraje i regiony, z których pochodzą. Wszyscy byli pod wrażeniem przedstawionych prezentacji. W spotkaniu uczestniczyli beneficjenci programu Erasmus+ z naszej uczelni, studenci zagraniczni i koordynatorzy programu z poszczególnych wydziałów.
Studentki pedagogiki na „Dniu osób z niepełnosprawnością”
- Cały pierwszy rok włączył się w zapewnienie atrakcji dla uczniów placówek integracyjnych i specjalnych – podkreśla dr Monika Surawska, kierownik Zakładu Pedagogiki PWSIiP. – To dobra praktyka przy nauce zawodu.
„Dzień osób z niepełnosprawnością” zorganizował Prezydent Łomży i Społeczna Rada ds. Osób z Niepełnosprawnością. PWSIiP przygotowała część dla najmłodszych, Zespół Szkół Specjalnych zmierzył się z urzędnikami w rywalizacji sportowej, na scenie Hali Kultury wystąpili podopieczni Domu Pomocy Społecznej, Środowiskowego Domu Samopomocy, Centrum Integracji Społecznej w Piątnicy i „Gwiazdeczki” z Fundacji Ja i Ty. Były też warsztaty artystyczne, pokazy żonglerki, wystawa rękodzieła. Prof. Joanna Truszkowska z PWSIiP, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 2 Jolanta Kowalewska i terapeutka Maria Wiśniewska poprowadziły panel dyskusyjny „Zrozumieć niepełnosprawność”. Wydarzenie zorganizowano w taki sposób, aby uwzględnić specjalne potrzeby uczestników, np. osób z nadwrażliwością słuchową.
Inauguracja roku akademickiego 2021/2022
Nowa nazwa, nowe kierunki, nowa inwestycja – mimo pandemii Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży rozpoczyna rok akademicki z rozmachem.
„Gaudeamus igitur” zabrzmiał w auli uczelni po raz 18.
- W życiu człowieka osiemnaście lat to osiągnięcie dojrzałości, przynajmniej w sensie prawnym. W życiu uczelni to zaledwie okres niemowlęcy. Jednak ta uczelnia, ta wspólnota akademicka rozwija się bardzo szybko i nikt z nas, patrząc dzisiaj na naszą uczelnię, nie określi jej jako uczelni w wieku niemowlęcym, uczelni początkującą – mówił prof. Dariusz Surowik, rektor PWSIiP podczas uroczystej inauguracji. - Gdy patrzymy na naszych studentów, pracowników czy kampus uczelni, to widzimy uczelnię świadomą, dojrzałą, uczelnię, która wie, w jakim kierunku podąża.
Nowelizacja ustawy Prawo o nauce i szkolnictwie wyższym umożliwiły wyższym szkołom zawodowym zmianę nazw. Senat PWSIiP przyjął uchwałę, a rektor poinformował ministra edukacji i nauki o zamiarze przyjęcia nazwy Akademia Nauk Stosowanych w Łomży. W ten sposób żaden z kierunków nie będzie specjalnie wyróżniony.
Akademicka przygoda uczniów i ich rodziców
Konferencja oraz uroczyste rozdanie certyfikatów i nagród zwieńczyło kilkumiesięczną działalność uniwersytetów młodzieżowych w ramach projektu „Moja pasja – Moja przyszłość”.
- Bardzo fajna inicjatywa zarówno dla nas, jak i naszych rodziców – podsumował wydarzenie jeden z młodych uczestników. - Fajnie spędzony czas i dodatkowa wiedza.
Opinie taka jak powyżej były powszechne. Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży w ramach projektu utworzyła osiem uniwersytetów: były zajęcia z nauk społeczno-prawnych, medycznych, technicznych. Brali w nich udział uczniowie szkół podstawowych i średnich, ale też ich rodzice. Dla wszystkich była to wspaniała przygoda z nauką i kulturą akademicką.
Wystawa z Centrum Nauki Kopernik
Strefa Odkrywania, Wyobraźni i Aktywności ‒ SOWA powstanie w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. To kolejna forma popularyzacji nauki podejmowana przez uczelnię.
SOWA to pilotażowy projekt Ministerstwa Edukacji i Nauki oraz Centrum Nauki Kopernik. Polega na stworzeniu ogólnopolskiej sieci lokalnych minicentrów nauki, w których – zgodnie z innowacyjnym podejściem praktykowanym od lat w CNK, wiedzę zdobywa się poprzez samodzielne poszukiwanie i eksperymentowanie.
W PWSIiP w Łomży, w budynku Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności, zostanie umieszczona wystawa oraz poświęcona warsztatom majsternia – przestrzeń swobodnego eksperymentowania, w której odbywać się będą także zajęcia. Wystawa składać się będzie z kilkunastu eksponatów, zaprojektowanych i zbudowanych przez zespół CNK w taki sposób, aby angażowały zwiedzających i ukazywały doświadczalny charakter nauki. Majsternia z kolei będzie przestrzenią swobodnego eksperymentowania, w której odbywać się będą także różnorodne warsztaty. SOWA to projekt interdyscyplinarny, przygotowany z myślą o młodych, a nawet bardzo młodych odbiorcach.
- Poprzez tę inicjatywę chcemy zaszczepić dzieciom głód wiedzy i pobudzić ich naturalną ciekowość świata – mówi dr hab. Sylwia Chojnowska, prof. PWSIiP, prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą. - Każdy wiek jest dobry na zdobywanie pierwszych „naukowych” doświadczeń, a dziecięca energia i spostrzegawczość to niezwykły katalizator.
Centrum Nauki Kopernik oprócz wystawy i majsterni przygotowuje i przekazuje scenariusze lekcji oraz zapewnia szkolenia dla edukatorów, te działania finansuje Ministerstwo Edukacji i Nauki. Koszty funkcjonowania strefy oraz kadrę zapewni PWSIiP, która od wielu lat podejmuje szereg inicjatyw promujących naukę, m.in. Akademię Przedszkolaka, Podlaski Festiwal Nauki i Sztuki, projekt „Moja pasja – moja przyszłość”, w ramach którego prowadziła Uniwersytet Młodego Naukowca i i Uniwersytety sprofilowane I i II stopnia.
Projekt jest realizowany w porozumieniu z prezydentem Łomży.
Na zdjęciach: otwarcie pierwszej Strefy Odkrywania, Wyobraźni i Aktywności w Piotrkowie Trybunalskim (www.gov.pl)
Efektowna koncepcja przebudowy PWSIiP
Imponującą siedzibę zyska Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Uczelnia rozstrzygnęła konkurs na koncepcję rozbudowy swoich budynków.
Zwycięska praca Bogumiła Kidziaka z Warszawy zakłada połączenie głównej siedziby PWSIiP z biurowcem w bezpośrednim sąsiedztwie poprzez budowę przeszklonego łącznika. W przyszłości to tam przeniesie się centrum uczelni. Dwupoziomowy budynek o lekkiej, przejrzystej konstrukcji, będzie pełnił rolę atrium – głównego miejsca spotkań, wypoczynku. Pierwszy poziom zostanie przeznaczony na dydaktykę, drugi – na co dzień jako hol główny, będzie wykorzystywany na organizację wydarzeń, uroczystości, wykładów. Dzięki mobilnym ścianom można tam wydzielić salę wielofunkcyjną, z rozsuwaną widownią na ok. 200 miejsc.
III Otwarte Akademickie Mistrzostwa Łomży w Biegu Ulicznym
120 zawodników pobiegło ulicami Akademicką i Spokojną 5 lub 10 km w mistrzostwach, które miały odbyć się raz, a stały się tradycją.
Biegacze przyjechali do Łomży z całego regionu, z bardziej odległych miast, a nawet z Hiszpanii. Było słonecznie, ale chłodno.
- Watr wiał, było to czuć, pogoda nie ułatwiała zadania – przyznał Patryk Drężek z Gib, który zwyciężył bieg główny na 10 km. – Lubię jednak biegać w Łomży, tu wygrałem swój pierwszy półmaraton, więc fajnie tu wracać. Mistrzostwa są świetnym pomysłem, może też pomogą w popularyzacji biegania wśród studentów.
Otwarte Akademickie Mistrzostwa Łomży w Biegu Ulicznym to inicjatywa, która w 2019 roku uczciła 15-lecie istnienia Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży.
Piwo w laboratorium
Proces fermentacji, a także analizę sensoryczną studenci PWSIiP ćwiczą w praktyce. Na zajęciach prowadzą wstępną fazę produkcji piwa.
- Piwo jest napojem znanym od tysięcy lat. Jako pierwsi wytwarzali je Sumerowie używając placków ze skiełkowanego ziarna, które dodawano do wody i poddawano fermentacji w glinianych naczyniach – przybliża historię popularnego napoju Adam Siwek, który doświadczenia wielu lat pracy w browarnictwie przenosi do laboratoriów uczelni.
Rusza rekrutacja uzupełniająca
Studia dla humanistów, umysłów ścisłych, zainteresowanych zdrowiem oraz sportowców: od prawa, przez automatykę i dietetykę po wychowanie fizyczne. PWSIiP rozpoczyna rekrutację uzupełniającą.
Prawie 600 osób ubiega się już o przyjęcie na studia w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. 11 sierpnia rozpoczęła się rekrutacja uzupełniająca, która potrwa do 10 września. To szansa dla tych, którzy nie dopełnili wszystkich formalności w pierwszym etapie lub tych, którzy zdają poprawkowe matury.
Studia z perspektywą
PWSIiP w Łomży ma ofertę dla wszystkich młodych ludzi, którzy chcą zdobyć wykształcenie wyższe pożądane na rynku pracy. Uczelnia kształci na 14 kierunkach, a każdy z nich powstał po dokładnej analizie potrzeb pracodawców. W podjęciu decyzji o kształcie oferty edukacyjnej władze uczelni wspierają przedstawiciele największych firm w regionie, którzy zasiadają w Radzie Praktyków i z perspektywy lokalnej gospodarki szacują zapotrzebowanie na konkretne specjalizacje.
Uczelnia prowadzi nabór na kierunki:
- Studia I stopnia: administracja, automatyka i robotyka, dietetyka, informatyka, kosmetologia, filologia angielska, pielęgniarstwo, pedagogika, praca socjalna, technologia żywności i żywienia człowieka, wychowanie fizyczne, zarządzanie.
- Studia II stopnia: administracja, informatyka, pielęgniarstwo, zarządzanie
- Studia jednolite magisterskie: fizjoterapia, prawo
O jakości kształcenia w PWSIiP świadczy fakt, że w tym roku uczelnia zajęła trzecie miejsce w prestiżowym rankingu uczelni wyższych Fundacji „Perspektywy”.
Rekrutacja do września
Łomża to studia w zasięgu ręki. Studenci ponoszą niższe koszty dojazdu czy wynajęcia mieszkania niż w dużych ośrodkach akademickich. Mają do dyspozycji komfortowy nowoczesny kampus, system stypendialny, zakwaterowanie w funkcjonalnym Domu Studenta. Uczestniczą w programie wymiany międzynarodowej Erasmus, a swoje pasje rozwijają w kołach naukowych oraz klubach sportowych. Uczelnia w sposób szczególny troszczy się o słuchaczy z niepełnosprawnościami.
Część kandydatów na studia już otrzymała decyzję o przyjęciu na wymarzony kierunek. W drugiej rekrutacji mają na to szansę ci, którzy nie dopełnili formalności za pierwszym razem, a także ci, którzy zdają poprawki. Kandydaci na studia w PWSIiP muszą zarejestrować się w Systemie Rekrutacji Elektronicznej: rekrutacja.pwsip.edu.pl/Logowanie.php a następnie przygotować wymagane dokumenty, podpisać je i złożyć we właściwym dziekanacie.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie PWSIiP: pwsip.edu.pl/kandydaci/
Do zobaczenia w październiku :)
Biegnij z PWSIiP!
Ruszyły zapisy na III Otwarte Akademickie Mistrzostwa Łomży w Biegu Ulicznym. – Impreza jest dla wszystkich, to dystans dla każdego, można się zatrzymywać, żeby odpocząć – zachęca Mariusz Niziński, dyrektor organizacyjny biegu.
Mistrzostwa odbędą się 5 września, na dwóch dystansach: 5 km (bez atestu) i 10 km (atest PZLA). W biegu na krótszym dystansie mogą brać udział wszyscy, całe rodziny, a osoby niepełnoletnie – za zgodą opiekunów prawnych. W biegu na dystansie 10 km mogą brać udział osoby powyżej 18 roku życia. Trasa będzie prowadziła ulicami Akademicką i Spokojną. W ubiegłych edycjach impreza gromadziła jednorazowo prawie 200 osób.
Nauka wspomaga sport
Badanie budowy somatycznej łomżyńskich piłkarzy przeprowadzili wykładowcy i studenci PWSIiP. Ekspercka analiza pomoże w lepszym wykorzystaniu potencjału sportowców.