• A
  • A+
  • A++
  • Przełącznik wersji kontrastowej
    tradycyjna czarno-biała czarno-żółta
  • Wydział Nauk o Zdrowiu
  • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
  • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
  • PL
    PL EN
Herb Polski

Akademia Nauk Stosowanych w Łomży - Logo

  • Kandydaci
      • Studia I i II stopnia
      • Rekrutacja krok po kroku
      • Ważne terminy
      • Studia I stopnia
      • Studia II stopnia
      • Studia jednolite magisterskie
      • Wymagane dokumenty
      • Opłaty za studia
      • Informator
      • Kontakt
      • więcej
      • Rekrutacja on-line
      • Studia I i II stopnia
      • Studia podyplomowe
      • Dla cudzoziemców
      • Studia podyplomowe
      • Mediacje i negocjacje
      • Rachunkowość i finanse
      • Transport drogowy
      • Wycena nieruchomości
      • Zarządzanie zasobami ludzkimi - kadry i płace
      • więcej
      • Kursy i szkolenia
      • ABC efektywnej przedsiębiorczości
      • Certyfikat Pearson Test of English
      • Organizacja Pomocy Społecznej
      • Pracownik socjalny - I stopień
      • Podstawy negocjacji
      • Kursy językowe
      • Kursy maturalne
      • więcej
      • Liceum Mistrzostwa Sportowego
      • O Nas
      • Rekrutacja
      • Nauka
      • Kontakt
      • więcej
      • Poznaj Uczelnię
      • Film promocyjny
  • Studenci
      • Serwisy
      • USOSweb
      • E-learning
      • System Wymiany Dokumentów
      • Archiwum Prac Dyplomowych
      • System Biblioteczny KOHA
      • DreamSpark (MSDN)
      • Portal Studencki (Stypendialny)
      • więcej
      • Biblioteka
      • Aktualności
      • Instrukcje
      • Katalog on-line
      • Katalogi
      • E-booki
      • Dziekanat
      • Wydział Nauk o Zdrowiu
      • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
      • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
      • Plany zajęć
      • Organizacja roku
      • Kierunki
      • Studenci z niepełnosprawnościami
      • Informacje ogólne
      • Stypendia
      • Dofinansowanie
      • Zajęcia z wychowania fizycznego
      • więcej
      • Stypendia
      • Informacje podstawowe
      • O charakterze socjalnym
      • Dla osób niepełnosprawnych
      • Rektora dla najlepszych studentów
      • Ministra za wybitne osiągnięcia
      • Zapomoga
      • Samorząd studencki
      • O nas
      • Regulamin
      • Członkowie
      • więcej
      • Wi-Fi
      • Eduroam - informacje o sieci
      • Generator kont
      • Biuro Karier
      • Oferty pracy
      • Kontakt
      • więcej
      • Ubezpieczenia
      • NNW/OC
      • Zdrowotne
      • Dodatkowe linki
      • Regulamin studiów
      • Kredyty studenckie
      • Opłaty za studia
      • Psycholog
  • Pracownicy
      • Serwisy
      • USOSweb
      • E-learning
      • System Wymiany Dokumentów
      • Archiwum Prac Dyplomowych
      • System Biblioteczny KOHA
      • DreamSpark (MSDN)
      • więcej
      • Kontakty
      • Książka adresowa
      • Formularze i druki
      • Kwestura
      • Kadry
      • Dział Kształcenia i Spraw Studenckich
      • Dział Współpracy z Zagranicą
      • Oferty pracy
      • Aktualne oferty
      • Archiwum ofert
      • Poczta
      • Informacje
      • Logowanie
      • Logowanie [stara poczta]
      • Plany zajęć
      • Organizacja roku
      • Kierunki
      • Wi-Fi
      • Eduroam - informacje o sieci
      • Generator kont
  • Badania
      • Dział Nauki i Projektów
      • Aktualności
      • Przydatne linki
      • Kontakt
      • więcej
      • Senackie Komisje ds. Etyki Badań Naukowych
      • Skład Komisji
      • Zadania komisji
      • Regulamin
      • Informacja dla studentów
      • Nauka
      • Konferencje naukowe
      • Wydarzenia naukowe
      • Jednostki badawcze
      • Działalność badawcza
      • Infrastruktura badawcza
      • Prawo autorskie i komercjalizacja
      • Ewaluacja działalności naukowej
      • Źródła finansowania
      • Narodowe Centrum Nauki
      • Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
      • Regionalny Program Operacyjny Województwa Podlaskiego
      • więcej
      • Projekty
      • Projekty realizowane
      • Projekty zakończone
      • Stypendia
      • Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej
      • Polsko-Amerykańska Komisja Fulbrighta
      • Stypendia Niemieckiej Centrali Wymiany Akademickiej DAAD
      • HR Excellence in Research
      • Start
      • Koła naukowe
      • Wydział Nauk o Zdrowiu
      • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
      • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
      • Regulamin
      • Publikacje
      • Polish Journal of Applied Sciences
      • Newsletter R&D
      • więcej
  • Współpraca
      • Współpraca Zagraniczna
      • Aktualności
      • Study Guide
      • ECTS
      • Umowy międzynarodowe
      • Programy NAWA
      • Kontakt
      • więcej
      • Dla studentów
      • Wyjazdy studentów
      • Wyjazdy na praktykę (SMP)
      • Wyjazdy na studia (SMS)
      • Stawki stypendialne
      • Erasmus+
      • O programie
      • Koordynatorzy
      • więcej
      • Dla pracowników
      • Wyjazdy pracowników
      • Wyjazdy w celach szkoleniowych (STT)
      • Wyjazdy w celu prowadzenia zajęć dydaktycznych (STA)
      • Stawki stypendialne
      • PO WER
      • Założenia projektu
      • Zasady
      • Warto wiedzieć
      • Oficjalny Serwis Programu Erasmus+
      • Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji
      • Przewodnik finansowy dla studentów Erasmusa
      • Stypendia w USA
      • Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP
  • Wydziały
      • Wydział Nauk o Zdrowiu
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
      • Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
      • Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych
      • Wydział
      • Kandydat
      • Student
      • Absolwent
      • więcej
  • Uczelnia
      • Dom Studenta
      • Oferta dla gości
      • Oferta dla studentów
      • Galeria
      • Kontakt
      • więcej
      • Dział Systemów Komputerowych
      • Informacje dla studentów
      • Dostęp do sieci bezprzewodowej
      • więcej
      • Social media
      • Facebook Instagram Youtube
      • Lokalizacja
      • Lokalizacja
      • Zamówienia Publiczne
      • Najnowsze postępowania
      • Zasady zamówień
      • Plany zamówień publicznych
      • Zamówienia poniżej 130 000 złotych netto
      • Zamówienia powyżej 130 000 złotych netto
      • Zamówienia poniżej 30000 €
      • Zamówienia powyżej 30000 €
      • Usługi społeczne
      • Wydawnictwo
      • O wydawnictwie
      • Nasze publikacje
      • Dla autorów
      • więcej
      • Uczelnia
      • Aktualności
      • Kalendarium
      • Konferencje
      • Władze Uczelni
      • Jakość Kształcenia
      • Kontakt
      • więcej
      • Ochrona danych osobowych
      • Aktualności
      • Obowiązek informacyjny
      • Kontakt z IOD
      • więcej

Strefa Kobiet w MOSiR

Opublikowano: 09 marzec 2022
Studentka dietetyki udziela porady

Dużym zainteresowaniem cieszyła się „Strefa Kobiet z Akademią”, akcja zorganizowana z okazji Dnia Kobiet przez pracowników i studentki z kierunków Kosmetologia i Dietetyka. We wnętrzach Parku Wodnego w Łomży wszystkie zainteresowane kobiety chętnie korzystały z bezpłatnych zabiegów i konsultacji w zakresie:

  • Analizy parametrów skóry
  • Makijażu dziennego
  • Analizy składu masy ciała
  • Konsultacji z dietetykiem

Pod okiem wykładowców studentki świetnie poradziły sobie z obsługą specjalistycznego sprzętu diagnostycznego oraz wykorzystały wiedzę teoretyczną w praktyce.

Aktualności

Kobieta stoi przed stanowiskiem analizy skóry. Za biurkiem pochyla się studentka.
Studentka wykonuje makijaż ochotniczce.
Dwie kobiety stoją. Dwie inne kobiety siedzą za biurkiem.
Materiały promocyjne Akademii Nauk Stosowanych leżące na stole: słodycze i długopisy.
Studentka wykonuje urządzeniem analizę parametrów skóry ochotniczki.
Studentka sprawdza wyniki analizy parametrów skóry ochotniczki.
Studentka wykonuje makijaż ochotniczce. W tle widać drugą studentkę i dwie kobiety.
Kobieta korzysta ze stanowiska analizy masy ciała.
Studentka wykonuje makijaż ochotniczce.
Ekran laptopa.
Dwie studentki kierunku kosmetologii.
Studentka i dwie ochotniczki.
Dwie kobiety siedzą przy stole. Studentka wykonuje makijaż ochotniczce.
Studentka kosmetologii wykonuje makijaż ochotniczce.
Dwie kobiety rozmawiają przy stole.
Studentka korzysta z laptopa.

Strefa kobiet z Akademią

Opublikowano: 04 marzec 2022
Grafika strefa kobiet

Z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet, Wydział Nauk o Zdrowiu przygotował niespodziankę dla wszystkich pań. Zapraszamy do strefy kobiet na bezpłatne zabiegi i konsultacje w zakresie :

  • Pielęgnacji skóry (Badanie, które pozwoli ocenić stopień nawilżenia i natłuszczenia cery twarzy, głębokość zmarszczek i zmiany naczyniowe. To krótkie badanie dostarczy wielu informacji na temat cery, a studentki pomogą dobrać odpowiednią pielęgnację).
  • Makijażu (Szybki makijaż dzienny przygotują Paniom studentki z kierunku Kosmetologii).
  • Analizy składu ciała (Kierunek Dietetyka zaprasza na bezpłatne konsultacje z Dietetykiem oraz analizę składu ciała).

Pierwsze kroki Akademii

Opublikowano: 04 marzec 2022
Rektor dr hab. Dariusz Surowik, profesor ANSŁ

Pierwsze dni działalności Akademii Nauk Stosowanych upłynęły pod znakiem wdrażania zmian oraz spotkań. Zaczęliśmy konferencją prasową, a zakończyliśmy „rodzinnym” spotkaniem pracowników i studentów podczas symbolicznego otwarcia Akademii. Nie zabrakło okolicznościowego tortu oraz kuluarowych spotkań. Przed nami nowe karty historii. Jesteśmy dumną Akademią Nauk Stosowanych w Łomży.

  • Artykuł 4lomza.pl
  • Artykuł mylomza.pl
  • Artykuł bialystok.tvp.pl

Aktualności

Zmiana nazwy Uczelni

Opublikowano: 02 marzec 2022
Akademicka z lotu ptaka

Uprzejmie informujemy, że z dniem 1 marca 2022 roku zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 14 stycznia 2022 roku (Dz. U. 2022 poz. 136, § 1 pkt.1 litera a) „Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży” zmienia nazwę na: „Akademia Nauk Stosowanych w Łomży”.

  • Jednocześnie informujemy, że zmianie ulega adres strony internetowej uczelni na: ansl.edu.pl z tym że dotychczasowa nazwa pwsip.eu.pl pozostaje nadal aktywna.
  • NIP, REGON, numery kont bankowych i telefonów oraz adres siedziby i adresy bazy dydaktycznej pozostają bez zmian
  • Zmiana nazwy uczelni nie ma wpływu na moc prawną umów zawartych przez Państwową Wyższą Szkołę Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Nie zachodzi konieczność zawierania aneksów umów, które są w trakcie realizacji
  • Zmiana nazwy uczelni nie pociąga za sobą żadnych innych konsekwencji: wydane dyplomy ukończenia studiów, indeksy, legitymacje studenckie, zaświadczenia i inne dokumenty pozostają w mocy. Sukcesywnie uczelnia będzie dokonywać aktualizacji dokumentów oraz regulaminów (wszystkie nadal zachowują ważność)
  • Oficjalnym skrótem nazwy uczelni jest ANSŁ
  • Wszystkie adresy mailowe zmieniają się w taki sposób, że:
    • pierwsza część nazwy (przed „@”) pozostaje bez zmian
    • druga część nazwy (po „@”) zmienia się na: ansl.edu.pl
  • Wszystkie zmiany wizualne związane z nową nazwą uczelni wprowadzane będą sukcesywnie.

Od dnia 1 marca 2022 roku faktury, wpłaty oraz korespondencję prosimy kierować na adres: 

Akademia Nauk Stosowanych w Łomży

Akademicka 14, 18-400 Łomża
NIP 718-19-47-148  REGON 451202740
tel. +48 86 215 59 50

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

  • Rozporządzenie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 14 stycznia 2022 (Dz. U. 2022 poz. 136)
  • Zarządzenie nr 19/2022 Rektora Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i przedsiębiorczości w Łomży z dnia 28.02.2022 r

Czas Akademii Nauk Stosowanych

Opublikowano: 01 marzec 2022
Grafika ANS w Łomży

Akademia Nauk Stosowanych w Łomży – tak od dzisiaj brzmi oficjalna nazwa Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości, która przez wszystkie lata działalności wykształciła ponad 6 tysięcy absolwentów, a każdego roku naukę praktycznych zawodów zdobywa w jej nowoczesnych murach dwa tysiące studentów. Nowa nazwa uczelni podkreśla pragmatyczny wymiar zdobywanej w niej wiedzy, gdyż podstawowym celem tzw. „nauk stosowanych” jest wykorzystywanie teorii naukowych w praktyce, w celu rozwiązywania rzeczywistych i zróżnicowanych problemów.

Akademia Nauk Stosowanych w Łomży jest spadkobiercą trwającej od 2004 roku tradycji, kiedy to na mapie Łomży pojawiła się PWSIiP potocznie nazywana przez mieszkańców „Państwówką”, początkowo kształcąc na dwóch kierunkach studiów. Od tego czasu nastąpił spektakularny rozwój tej publicznej uczelni, powstało kilkanaście kierunków studiów a uczelnia stała się w swoim mieście nie tylko miejscem koncentrującym potencjał naukowy miasta i regionu, ale także największym beneficjentem funduszy unijnych w Łomży. Dotychczas pozyskała na rozwój między innymi kierunków studiów i infrastrukturę ponad 120 milionów złotych z UE. – Nowa nazwa podkreśla wieloletnie aspiracje, aby Łomża była miastem akademickim, gdzie funkcjonuje silna uczelnia kształcąca solidne kadry na potrzeby regionu. Przez wszystkie lata funkcjonowania udało nam się wypracować pewien model działania, postawiliśmy na nowoczesność naszego zaplecza naukowego i dydaktycznego jednocześnie kształcąc studentów na tych kierunkach, które są niezwykle istotne z perspektywy zapotrzebowania społecznego i gospodarczego – wyjaśnia Rektor Akademii Nauk Stosowanych  w Łomży, dr hab. Dariusz Surowik, prof. ANSŁ. Podkreśla także, że uczelnia zawsze odpowiada także na bieżące potrzeby miasta i  regionu, które nie  zawsze związane są z  profilem jej działalności: kulturalne, charytatywne, wolontariackie. Jedną z ostatnich akcji zainicjowanych i realizowanych przez ANSŁ jest zbiórka darów, artykułów medycznych i środków zaopatrzenia ran, na rzecz walczącej z rosyjskim okupantem Ukrainy. – Nazwa uczelni zmienia w pewnym sensie naszą świadomość oraz akcentuje to, co jest meritum naszej działalności, czyli praktyczne wykorzystanie teoretycznej wiedzy. Nie odcina jednak naszych długoletnich korzeni i  osiągnięć wypracowanych przez moich poprzedników, współpracowników i wszystkich pracowników uczelni, tych obecnych, a także tych którzy tworzyli dawną PWSIiP, zaczynając od skromnych zasobów przekazanego przez samorząd województw biurowca – wyjaśnia Rektor ANS w Łomży. Dzisiaj Akademia Nauk Stosowanych w Łomży, to nowoczesny kampus: Akademicka 14 (siedziba uczelni), Akademicka 1 (oddany do użytku w 2013 roku nowoczesny, neomodernistyczny kompleks czterech budynków połączonych przeszkolonym pasażem), a przy ulicy Wiejskiej spełniający wymagania XXI wieku Dom Studenta „Rubikon” oraz Liceum Mistrzostwa Sportowego, którego uczniowie odnoszą spore sukcesy sportowe, a nawet są powoływani do Kadry Narodowej Polski.

Ze świadomością nowej nazwy i nowych wyzwań 1 marca 2022 roku społeczność akademicka Akademii Nauk Stosowanych  w Łomży nie zamierza spocząć na laurach. Jednym z planów na przyszłość jest rozbudowa siedziby uczelni przy Akademickiej 14 i połączenie jej z przekazanym przez samorząd województwa obiektem przy ulicy Akademickiej 20. Konkurs na ten architektoniczny projekt został już rozstrzygnięty. Trwa przygotowywanie dokumentacji budowlanej.

Nowa nazwa uczelni to także zmiana identyfikacji wizualnej. Nowe logo uczelni nawiązuje w warstwie wizualnej do pierwotnego znaku graficznego łomżyńskiej uczelni, podkreśla jednak elitarny wymiar aspiracji Akademii Nauk Stosowanych w Łomży.

Uczeń LMS w kadrze Polski

Opublikowano: 28 luty 2022
Piotr Dąbrowski, w tle Liceum Mistrzostwa Sportowego w Łomży

Piotr Dąbrowski, uczeń Liceum Mistrzostwa Sportowego PWSIiP w Łomży został powołany do Kadry Polski U20, Polskiego Związku Lekkiej Atletyki. Tegoroczny maturzysta na co dzień reprezentujący barwy Klubu Sportowego Prefbet-Sonarol w Łomży dołączył do kadry po zdobyciu tytułu Mistrza Polski Juniorów. Podczas tegorocznych Mistrzostw Polski U20 w Rzeszowie, nasz uczeń wygrał rywalizację w biegu na dystansie 400 metrów z czasem 47,90 sek. Gratulujemy sukcesu, życzymy realizacji marzeń w biegach z orzełkiem na piersi oraz dobrych wyników z egzaminów maturalnych.

Pomoc dla Ukrainy

Opublikowano: 25 luty 2022
Budynek Główny Akademicka 14

W związku dramatycznymi wydarzeniami na Ukrainie, obywatele Ukrainy szukający azylu w Polsce potrzebują naszej pomocy. Uruchamiamy w PWSiIP zbiórkę żywności i artykułów pierwszej potrzeby dla uchodźców z Ukrainy. Prosimy, w miarę możliwości, o wsparcie i przyłączenie się do akcji.

Aktualnie potrzebne są:

  • koce wełniane, koce termiczne, śpiwory, maty do spania (z pokryciem foliowym), materace, ubrania, peleryny przeciwdeszczowe, środki pielęgnacyjne i higieniczne, środki myjące do ciała, pasty do zębów, szczoteczki do zębów, grzebienie i szczotki do włosów, bielizna damska, bielizna męska, bielizna dziecięca, podpaski, pieluchy dziecięce, pieluchy dla dorosłych, ręczniki papierowe, ręczniki z mikrofibry, zestaw wielorazowych naczyń kuchennych, głębokie naczynia, łyżki, widelce, noże, kubki, środki antyseptyczne/spirytus, maseczki.
  • Żywność: woda, mleko modyfikowane, produkty żywnościowe nadające się do szybkiego przygotowania, żywność o długim okresie przydatności do spożycia, żywność puszkowana, batony energetyczne, suszone owoce, orzechy, makarony, płatki, i płatki błyskawiczne, zapałki, baterie, zapalniczki, świece.
  • Zestawy medyczne.
  • Generatory prądotwórcze o dużej mocy.

Miejsce zbiórki: Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, ul. Akademicka 1

Termin: sobota - niedziela (26-27.02) godz. 8:00 - 14:00, poniedziałek - piątek godz. 8:00 - 18:00

 

PWSIiP Diamentem Forbesa

Opublikowano: 28 styczeń 2022

Po raz trzeci w swojej historii Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży znalazła się w gronie Diamentów Forbesa. Wraz z wywiadownią gospodarczą Dun@Bradstreet Poland redakcja „Forbesa” Polska opracowała zestawienie najdynamiczniej rozwijających się firm w Polsce.

Nagrodzone firmy dzielone są na trzy kategorie według przychodów ze sprzedaży w ostatnim roku obrachunkowym:  małe z przychodem ze sprzedaży od 5 do 50 mln zł, średnie z przychodem 50–250 mln zł, duże z przychodem ponad 250 mln zł.

Łomżyńska uczelnia znalazła się na 2690 pozycji listy ogólnopolskiej oraz na 71. miejscu listy regionalnej w kategorii przychody do 50 mln złotych.  Województwo podlaskie zajęło 12. miejsce w kraju pod względem liczby tegorocznych Diamentów.

Rok do roku lista Diamentów Forbesa wzrosła z 4218 do 6636. To aż o ponad 57 proc. więcej. Najszybciej rośnie grupa firm małych, o przychodach do 50 mln zł – o 65 proc. – w której świetną pozycję zajęła PWSIiP.

KeyFinder w Domu Studenta

Opublikowano: 25 styczeń 2022
Student Erasmus przy Domu Studenta Rubikon

Studenci Erasmus+ opracowują program, ułatwiający dystrybucję kluczy w Domu Studenta PWSIiP. Eyüp Barlas z Turcji studiujący w naszej uczelni na kierunku Informatyka wraz z kolegą Waasiq Masood, zauważyli pewien problem i postanowili wziąć sprawy w swoje ręce. Odwiedziliśmy twórców w akademiku, aby zadać kilka pytań i przyjrzeć się bliżej pracy studentów.

PWSIiP: Skąd pomysł na projekt?

Eyüp Barlas: Pomysł pierwotnie wziął się z problemu, który pojawił się u mojego przyjaciela Waasiqa. Pewnego dnia, gdy miał zaplanowany weekendowy wylot z Polski, próbował wyprać ubranie, ale w portierni brakowało klucza do pralni. Poszukiwanie klucza zajęło sporo czasu, ponieważ osoba, która wzięła klucz, przekazała go kolejnej osobie, bez poinformowania recepcji akademika. To zdarzenie sprawiło, że zaczęliśmy się zastanawiać jak rozwiązać problem. Wtedy dowiedzieliśmy się, że z tym samym problemem borykają się również inni mieszkańcy domu studenta. Następnie pomyśleliśmy o usłudze, która może zapewnić rozwiązanie tego problemu. Tak narodził się KeyFinder.

Student Erasmus w Domu Studenta Rubikon

PWSIiP: Czym jest KeyFinder i jak będzie funkcjonował?

Eyüp Barlas: Ten program to aplikacja internetowa Python Flask działająca na serwerze Heroku. Wykorzystaliśmy MongoDB jako bazę danych, a do frontendu wykorzystaliśmy Vanilla.js i AJAX. Sposób działania programu jest w rzeczywistości dość prosty. Pracownik recepcji po zalogowaniu, uzyskuje dostęp do pulpitu nawigacyjnego. Następnie dodaje nowego mieszkańca do systemu, aby przekazać klucz. Kolejny krok to uruchomienie zegara dla danego mieszkańca. Każdy mieszkaniec musi zrobić pranie w określonym czasie (jest zaimplementowany algorytm określający, ile czasu potrzeba na różne rodzaje prania). Mieszkaniec otrzymuje powiadomienie przez aplikację Telegrama o uruchomieniu odliczania, zakończeniu odliczania i każdej nadgodzinie.

PWSIiP: Dziękujemy za wyjaśnienie. Na koniec powiedz co myślisz o Łomży i naszej uczelni.

Eyüp Barlas: Bardzo podoba mi się studiowanie w Łomży. Zostaję tutaj na kolejny semestr. Wykładowcy i pracownicy są bardzo pomocni w naszych studiach. Zwłaszcza ludzie z biura Erasmus+ są najlepsi. Akademik naprawdę przekroczył moje oczekiwania. Bardzo się cieszę, że tu mieszkam i robię coś, co przyniesie korzyści uczelni i akademikowi.

Atrakcyjne oferty studiów II stopnia

Opublikowano: 24 styczeń 2022
Budynek uczelni na Akademickiej 1

Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży prowadzi rekrutację na studia II stopnia na kierunkach: Informatyka oraz Technologia żywności i żywienie człowieka, realizowanych na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności. Oferta kierowana jest do osób, które ukończyły już I stopień studiów, uzyskując tym samym tytuł inżyniera lub licencjata. Co dokładnie należy zrobić, aby zostać studentem PWSIiP w Łomży na wymienionych kierunkach? Zapraszamy do zapoznania się z informacjami przedstawionymi poniżej.

Informatyka II stopnia to studia dedykowane dla absolwentów studiów inżynierskich lub licencjackich kierunków: informatyka, automatyka i robotyka, elektronika, elektrotechnika, mechatronika i im podobnych. Studenci w ramach toku kształcenia mają możliwość wybrania jednej spośród oferowanych ścieżek specjalizacyjnych: systemy mobilne lub informatyka przemysłowa. Po ukończeniu studiów, świeżo upieczeni magistrowie będą posiadać wiedzę i umiejętności dotyczące metod, technik, systemów i środowisk programowania, konstruowania modeli informatycznych czy programowania, konfigurowania, użytkowania i utrzymywania programowalnych systemów sterowania. Mówiąc prościej: zostaną specjalistami w zakresie szerokorozumianych, różnorodnych zastosowań nowoczesnych technik i narzędzi informatycznych i telekomunikacyjnych.

 W innym kierunku rozwoju zawodowego prowadzi ukończenie studiów II stopnia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka. Absolwenci tych studiów zostaną specjalistami w zakresie przetwarzania, jakości, bezpieczeństwa i autentyczności żywności na wszystkich etapach jej wytwarzania: od pozyskiwania surowca po dystrybucję wyrobów gotowych. Magistrowie Technologii żywności zdobędą kompetencje technologiczne i organizacyjne przydatne w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się produkcją, kontrolą i obrotem żywności oraz żywieniem człowieka. Aby ubiegać się o przyjęcie na studia należy posiadać tytuł inżyniera lub licencjata, uzyskanego w ramach kierunków: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, żywienie i ocena jakości żywności, towaroznawstwo i im podobnych.

Niezależnie od wybranego kierunku studiów, przyszli studenci mogą być pewni, że są to studia przyszłościowe, odpowiadające współczesnemu zapotrzebowaniu rynku pracy, a co za tym idzie: gwarantujące absolwentom zatrudnienie oraz stały rozwój zawodowy. Ponadto, wychodząc naprzeciw potrzebom studentów, Uczelnia przygotowała specjalną formę studiów w myśl zasady: studiuj i pracuj. Co to oznacza? Wykłady i seminaria na obu kierunkach będą odbywać się zdalnie od środy do piątku w godzinach popołudniowych, natomiast laboratoria i ćwiczenia stacjonarnie, w salach laboratoryjnych i ćwiczeniowych, w soboty. Ta hybrydowa forma zajęć umożliwi studentom optymalne dopasowanie rozkładu zajęć do swoich obowiązków zawodowych czy rodzinnych. Dzięki temu możliwość zdobycia pełnego wykształcenia wyższego i uzyskanie tytułu magistra, przy jednoczesnym  podniesieniu kwalifikacji zawodowych, stanie się znacznie łatwiejsze. Do tego osoby już pracujące będą miały możliwość odbycia praktyk studenckich w firmach sektora IT lub branży spożywczej, w których są zatrudnione, co stanowi duży atut wybrania tej właśnie formy uzupełnienia wykształcenia.

Szczegółowe informacje dotyczące kierunków studiów oraz rekrutacji można uzyskać w Dziekanacie Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności:

Akademicka 1, 18-400 Łomża
pok. A 0.28
+48 86 215 66 02
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Studenci Technologii Żywności na hali Akademicka 1

Informatycy, robot i komputer

Kolejny sukces studenta PWSIiP

Opublikowano: 04 styczeń 2022
Student z certyfikatem na tle ścianki reklamowej

Szymon Konopka z referatem „Europa Środkowo-Wschodnia i rzeczywistość geograficzna, historyczna, polityczna”, zajął III miejsce na Międzynarodowej Doktorancko - Studenckiej Konferencji Naukowej pt.: „Bezpieczeństwo Europy Środkowo-Wschodniej. Perspektywa narodowa i międzynarodowa”. Opiekunami merytorycznymi były dr Ewa Jakubiak oraz dr Katarzyna Jurewicz-Bakun.

Konferencja odbyła się 8 grudnia na platformie MS Teams, a organizatorem było Koło Naukowe Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie, we współpracy z Zakładem Systemów Bezpieczeństwa Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie w Instytucie Bezpieczeństwa i Obronności WLO WAT w Warszawie. W konferencji łącznie udział wzięły 162 osoby z Polski, krajów Unii Europejskiej, reprezentujące 36 podmiotów.

Jak atrakcyjnie i skutecznie wychowywać dzieci i młodzież w przestrzeni wirtualnej?

Opublikowano: 14 grudzień 2021
Pracownia komputerowa B0.4

To główny cel projektu Wychowanie w świecie wirtualnym – popularyzacja wiedzy wśród rodziców i nauczycieli, który realizować będzie Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Na realizację tego projektu Wydział otrzymał dofinansowanie z Ministerstwa Edukacji i Nauki.

- Współczesna przestrzeń obecności człowieka została poszerzona o wymiar określany w literaturze jako wirtualny. Obecnie coraz więcej obszarów aktywności ludzkiej przenosi się do tej nowej przestrzeni, w tym również wychowanie i kształcenie - wyjaśnia Dziekan WNSiH dr hab. Sylwia Jaskuła-Korporowicz, prof. PWSIiP, a jednocześnie kierownik projektu i dodaje: - Szkoły są coraz lepiej wyposażone technicznie, wdrażają coraz lepsze rozwiązania pracy zdalnej zapewniające coraz wyższy poziom bezpieczeństwa pracy. Wciąż jednak brakuje odpowiednio zaprojektowanych i realizowanych w wymiarze wirtualnym procesów wychowawczych.

PWSIiP w Łomży wychodzi naprzeciw potrzebom rodziców i nauczycieli i zrealizuje projekt. Przez najbliższe dwa lata organizowane będą warsztaty, konferencje naukowe oraz opracowane zostaną dwie książki upowszechniające wiedzę o procesach wychowawczych w przestrzeni wirtualnej. Powstanie także film informacyjno - profilaktyczny, który zostanie rozesłany do szkół.

- Wiedza na temat hybrydalnego podejścia do tego procesu pozwoli na przedstawienie, z jednej strony różnić pomiędzy tymi wymiarami, a z drugiej wskaże na istotne znaczenie praktycznych umiejętności w zakresie  wzajemnego wzmacniania się i dopełniania "realnego oraz wirtualnego" procesu wychowania - wyjaśnia Dziekan WNSiH.

Realizacja projektu otrzymała wsparcie z Ministerstwa w wysokości 163 tysięcy złotych.

Szlachetna Paczka

Opublikowano: 13 grudzień 2021
Studenci pakujący paczki

Po raz kolejny PWSIiP w Łomży zmieniła się w regionalne centrum logistyczne Szlachetnej Paczki. Do holu budynku uczelni przy ul. Akademickiej 1 trafiło mnóstwo paczek, małych i dużych. Pralki, lodówki, meble, środki czystości, żywność, komputery, telewizory, zabawki.

– Były także bony do sklepów obuwniczych i vouchery na opał. W tle słychać było opowieści wolontariuszy, w których przewijały się ludzkie dramaty.

W tym roku z naszego centrum pomoc wyruszyła do rodzin z Łomży i najbliższej okolicy.
– Zgłaszane potrzeby dotyczyły rzeczy praktycznych, takich jak buty, kurtki, żywność i opał. Dzieci marzyły o spinkach do włosów, piórniku do szkoły czy rolkach. Są rodziny, które żyją bez łazienki, a czteroosobowa rodzina posiada tylko jedną wersalkę – do niej trafiło łóżko piętrowe dla dzieci.

Do szlachetnej paczki rodziny są zgłaszane przez sąsiadów, instytucje pomocy społecznej, organizacje kościelne. Paczki dla jednej z potrzebujących rodzin przygotowali studenci oraz pracownicy „Państwówki”. - Potrzeby rodziny to wspomniane wyżej łóżko piętrowe, kuchenka gazowa oraz odkurzacz. Zakupami dla rodziny oraz pakowaniem paczek zajął się Samorząd Studentów PWSIiP, którym dzielnie koordynowała Julia Mastalerz. Dzięki ogromnym sercom społeczności akademickiej rodzina będzie miała niezapomniane święta.
Obdarowane rodziny nie kryły wdzięczności i łez wzruszenia.

Paczki trafiły do naszych sąsiadów, których nie zawsze dostrzegamy, bo żyjemy w przeświadczeniu, że w XXI wieku nie ma już skrajnej biedy, a ona często jest tak niedaleko nas.

Akcja wysyłki prezentów trwała dwa dni, sobotę i niedzielę, którą kierowała Magdalena Wdziękońska – koordynatorka Szlachetnej Paczki w Łomży.

Sport, Health, Education Children and Youth

Opublikowano: 07 grudzień 2021
Studentka grająca w tenis stołowy

Za nami Międzynarodowa Konferencja ”Sport, Health, Education Children and Youth”, w której wzięło udział 47 prelegentówów, z 10 ośrodków akademickich m.in. Czech, Litwy, Łotwy, Słowenii i Ukrainy. Konferencja była okazją do wymiany doświadczeń, merytorycznej dyskusji oraz prezentacji badań naukowych, do których opisu autorzy stosowali zaawansowane wskaźniki statystyki opisowej oraz metody badawcze oparte na procesie „systematic review”.

Podczas konferencji poruszono  problematykę dotyczącą zagadnień związanych z aspektami wychowawczymi, zdrowotnymi oraz sprawnościowymi, które ze względu na otoczenie oraz styl życia w jakim funkcjonuje dziś młode pokolenie, przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych i społecznych. Brak aktywności fizycznej, zła dieta, zanieczyszczenie środowiska czy stres, są czynnikami pogłębiającymi zły stan zdrowia dzieci i młodzieży. Skupiono się także nad badaniami dotyczącymi granic ludzkich możliwości w profesjonalnym sporcie.
Przewodniczącym Komitetu Naukowego był prof. Jan Górski, profesor nauk medycznych, profesor zwyczajny, fizjolog specjalizujący się w fizjologii mięśni, który w sesji plenarnej wygłosił wykład “Mechanism of skeletal muscle hypertrophy”. Obradom przewodniczyli dr hab. Małgorzata Knaś, prof. PWSIiP oraz dr Artur Litwiniuk. Na posiedzeniu  zaprezentowały się również Koła Naukowe Wydziału Nauk o Zdrowiu.

Organizatorem konferencji był Zakład Wychowania Fizycznego na Wydziale Nauk o Zdrowiu PWSIiP, na czele z przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego dr Tomaszem Waldzińskim, Kierownikiem Zakładu.

Ze względów epidemicznych tegoroczna edycja odbyła się w przestrzeni on-line.

Program Konferencji [PDF]

Żołędzie żywnością przyszłości? - Grant NCN realizowany w PWSIiP!

Opublikowano: 02 grudzień 2021
Emilia Szabłowska

Wniosek o finansowanie projektu badawczego, złożony w ramach konkursu Narodowego Centrum Nauki – PRELUDIUM 20 przez Panią mgr inż. Emilię Szabłowską, doktorantkę i asystenta na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności w PWSIiP w Łomży, otrzymał decyzję o przyznaniu środków finansowych. Pani mgr inż. Emilia Szabłowska w swojej pracy podejmie temat: Badania modelowe dotyczące zastosowania obróbki żołędzi i/lub mąki żołędziowej oraz warunków prowadzenia ciasta na cechy jakościowe i zawartość biodostępnych polifenoli w produktach piekarskich i ciastkarskich.

W ramach realizowanego projektu badawczego poruszone zostaną kwestie związane z wartością odżywczą żołędzi i mąki żołędziowej, których zalety przewyższają mąki tradycyjnie stosowane w przemyśle piekarskim i ciastkarskim. Jak podaje Pani Emilia w streszczeniu swojego projektu: „Żołędzie charakteryzuje stosunkowo wysoka zawartość tłuszczu bogatego w kwasy tłuszczowe nienasycone, błonnika, soli mineralnych (szczególnie wapnia, potasu, miedzi, żelaza i manganu), związków antyoksydacyjnych oraz folianów.”. Jednakże, żołędzie i mąka żołędziowa mogą pogarszać cechy jakościowe produktów, do których zostaną wprowadzone, a mianowicie: pozostawiać posmak goryczy, zmniejszać elastyczność chlebów i ciast, czy wzmacniać twardość ciastek kruchych. Należy zatem znaleźć „złoty środek”, stanowiony przez podwyższenie wartości odżywczej przy jednoczesnym jak najmniejszym oddziaływaniu na cechy związane ze smakiem, zapachem czy teksturą. Poszukiwania takiego złotego środka podejmie się w swoich badaniach Pani mgr inż. Emilia Szabłowska.

PRELUDIUM to konkurs na projekty badawcze, kierowany do osób nieposiadających stopnia naukowego doktora, które rozpoczynają karierę naukową. W bieżącej edycji do NCN wpłynęło 2217 wniosków, z których do finansowania zakwalifikowano 495 projektów. Współczynnik sukcesu wyniósł tym samym 22%. Co należy podkreślić: Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży jest jedyną uczelnią zawodową, która została beneficjentem w konkursie PRELUDIUM 20!

Serdecznie gratulujemy Pani Emilii i życzymy powodzenia w realizacji projektu.

Dobro wraca

Opublikowano: 30 listopad 2021
Grafika ozdobna - logo Szlachetnej Paczki

Szanowni Państwo. Zbliża się magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Czas, który kojarzy się z ciepłem rodzinnego domu, bliskością oraz radością ze wspólnie spędzanego czasu.  Wśród nas są jednak osoby, które niestety tego nie zaznają. Są rodziny dla których ten czas jest wyjątkowo trudny. Dlatego jako społeczność Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości po raz kolejny włączamy się w akcję Szlachetnej Paczki. Pragniemy pomóc Pani Katarzynie z rodziną, która boryka się z ogromnymi trudnościami. Pomimo ciężkiej sytuacji, Pani Kasia wraz z mężem starają się zapewnić swoim córeczkom (4-letniej Emilce i 8-letniej Oli) dom pełen miłości i wzajemnego szacunku. Pan Tomasz pracuje dorywczo, łapiąc się każdej możliwości zarobku. Pani Kasia od dłuższego czasu szuka stałego zatrudnienia. Więcej informacji o rodzinie i jej potrzebach: szlachetnapaczka.pl/wybor-rodziny/rodzina/59634/1415

W związku z zaangażowaniem w akcję, w najbliższych dniach przedstawiciele Samorządu Studentów będą zbierać środki finansowe na zakup najpotrzebniejszych rzeczy dla rodziny.

Liczymy na Państwa otwarte serca. Wszelką pomoc można także zostawić w pok. nr 10.

Sukces naszych Absolwentów

Opublikowano: 05 listopad 2021
Absolwenci PWSIiP z nagrodami na scenie Agencji Rozwoju Przemysłu

Praca magisterska Martyny Wiśniewskiej, absolwentki informatyki Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, wygrała w konkursie o Nagrodę Prezesa Agencji Rozwoju Przemysłu w kategorii „technologie informatyczne”.

Wyróżnienie w tej samej kategorii zdobyła praca inżynierska Bartosza Kaczorowskiego, także absolwenta informatyki.

Konkurs skierowany był do studentów Publicznych Uczelni Zawodowych zrzeszonych w Konferencji Rektorów Publicznych Uczelni Zawodowych. Honorowy patronat nad konkursem objął Premier RP Mateusz Morawiecki, Minister Edukacji i Nauki oraz Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii.
To już III edycja konkursu i drugi podwójny sukces absolwentów PWSIiP w Łomży. W pierwszej edycji w 2019 r. w kategorii „innowacje w przemyśle” wygrała praca magisterska Ewy Wnuk, a w kategorii prace inżynierskie, także z obszaru innowacje w przemyśle, trzecie miejsce zajął przygotowany przez Juliana Skowrońskiego „Prototyp autonomicznego robota obsługującego ruch palet między magazynem i strefą załadunku/rozładunku”. W II edycji konkursu w gronie wyróżnionych prac magisterskich w kategorii „zarządzanie przedsiębiorstwem w warunkach globalizujących się rynków” znalazła się praca Emila Borkowskiego, absolwenta administracji.

Najlepsze prace magisterskie, inżynierskie oraz licencjackie wyłoniono w obszarach: zarządzania finansami, inżynierii produkcji, technologii informatycznych, działań administracji na rzecz rozwoju przedsiębiorstw i ich innowacyjności.

Martyna Wiśniewska nagrodzoną pracę „ Analiza i badanie metod projektowania doświadczeń użytkownika (UX DESIGN) na przykładzie strony internetowej” pisała pod okiem dra inż. Andrzeja Sawickiego, Kierownika Zakładu Informatyki. Promotorem pracy Bartosza Kaczorowskiego „Projekt systemu prognozowania zanieczyszczenia powietrza na danym terenie” była dr inż. Aneta Wiktorzak, Dziekana Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności.

fot: Małgorzata Chełmińska ARP S.A.

Aktualności

„Masz staż” w Wyborcza.pl – ogłaszamy konkurs dla studentów

Opublikowano: 28 październik 2021
Grupa młodych ludzi siedzących przy stole

Z radością informujemy, że nasza uczelnia została partnerem programu Wyborcza.pl „Masz staż”. Dzięki temu, jeśli jeszcze nie macie, możecie uruchomić prenumeratę  Wyborcza.pl oraz wziąć udział w konkursie i wygrać płatny staż w Wyborcza.pl!

Wyborcza.pl po raz kolejny zorganizowała konkurs stażowy dla studentów wszystkich kierunków studiów. Zwycięzcy, którzy najlepiej wykonają przygotowane zadanie, będą mogli wziąć udział w płatnym miesięcznym stażu w wybranej redakcji lub dziale. To doskonała okazja, by zdobyć wiedzę i praktyczne doświadczenie!

Gdzie możesz odbyć staż w Wyborcza.pl?

Do 30 grudnia 2021 roku możecie zgłosić się do konkursu „Masz staż” i wygrać staż w wybranym segmencie Wyborcza.pl:

  • w redakcji „Wysokich Obcasów”,
  • w wybranej redakcji lokalnej Wyborcza.pl,
  • w redakcji Gospodarka,
  • w serwisie Wyborcza.pl/BIQdata,
  • w dziale SEO,
  • w dziale UX,
  • w dziale sprzedaży i projektów specjalnych,
  • w dziale Foto,
  • w dziale marketingu.

Jak wygrać staż w Wyborcza.pl?

Wystarczą 3 proste kroki:

  • Aktywuj prenumeratę Wyborcza.pl na poniższej stronie:

Tu aktywuj swoją prenumeratę >>

Jeśli masz już prenumeratę Wyborcza.pl, ten krok możesz pominąć.

  • Wybierz miejsce, w którym chcesz odbyć staż, i wykonaj zadanie konkursowe.

Tu znajdziesz listę zadań konkursowych oraz regulamin akcji

  • Wyślij zgłoszenie do 30 grudnia 2021 roku na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń jury konkursowe wybierze nie mniej niż 9 najlepszych prac. Wyniki konkursu opublikujemy do 15 lutego 2022 roku. W konkursie mogą wziąć udział studenci wszystkich lat i kierunków studiów. Staż trwa 1 miesiąc i jest płatny.

Zyskaj dostęp do wiarygodnego źródła informacji – prenumerata Wyborcza.pl dla studentów

Czytaj więcej...

Witamy w Łomży!

Opublikowano: 14 październik 2021
Grupa studentów Erasmus

Z początkiem nowego roku akademickiego 2021/2022 przywitaliśmy liczną grupę studentów zagranicznych, którzy przyjechali do PWSIiP w Łomży na międzynarodową wymianę w ramach programu Erasmus+. W semestrze zimowym będziemy gościć 23 studentów reprezentujących uczelnie z Włoch, Hiszpanii, Turcji, Portugalii i Gruzji.

W trakcie Dni Adaptacyjnych zorganizowanych przez Dział Współpracy z Zagranicą studenci zapoznali się z funkcjonowaniem i infrastrukturą uczelni, uczestniczyli również w krótkim kursie języka polskiego prowadzonym przez lektora Akademickiego Centrum Języków Obcych. Interesującym wydarzeniem był wieczór integracyjny, który odbył się w Domu Studenta „Rubikon”. Podczas spotkania studenci zaprezentowali swoje uczelnie macierzyste oraz kraje i regiony, z których pochodzą. Wszyscy byli pod wrażeniem przedstawionych prezentacji. W spotkaniu uczestniczyli beneficjenci programu Erasmus+ z naszej uczelni, studenci zagraniczni i koordynatorzy programu z poszczególnych wydziałów.

Międzynarodową współpracę w ramach Erasmus + PWSIiP prowadzi od 15 lat. Co roku kilkadziesiąt osób decyduje się na udział w projekcie – obcokrajowcy przyjeżdżają do nas, nasi studenci i pracownicy wyjeżdżają na zagraniczne staże i kursy.

Nowym studentom życzymy miłego pobytu w Łomży. Cieszymy się, że wybrali naszą uczelnię i miasto, aby spędzić tu najbliższe miesiące.

Aktualności

Studentki pedagogiki na „Dniu osób z niepełnosprawnością”

Opublikowano: 13 październik 2021
Dzieci na scenie Hali Kultury w Łomży

- Cały pierwszy rok włączył się w zapewnienie atrakcji dla uczniów placówek integracyjnych i specjalnych – podkreśla dr Monika Surawska, kierownik Zakładu Pedagogiki PWSIiP. – To dobra praktyka przy nauce zawodu.

„Dzień osób z niepełnosprawnością” zorganizował Prezydent Łomży i Społeczna Rada ds. Osób z Niepełnosprawnością. PWSIiP przygotowała część dla najmłodszych, Zespół Szkół Specjalnych zmierzył się z urzędnikami w rywalizacji sportowej, na scenie Hali Kultury wystąpili podopieczni Domu Pomocy Społecznej, Środowiskowego Domu Samopomocy, Centrum Integracji Społecznej w Piątnicy i „Gwiazdeczki” z Fundacji Ja i Ty. Były też warsztaty artystyczne, pokazy żonglerki, wystawa rękodzieła. Prof. Joanna Truszkowska z PWSIiP, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 2 Jolanta Kowalewska i terapeutka Maria Wiśniewska poprowadziły panel dyskusyjny „Zrozumieć niepełnosprawność”. Wydarzenie zorganizowano w taki sposób, aby uwzględnić specjalne potrzeby uczestników, np. osób z nadwrażliwością słuchową. 

- Ta inicjatywa warta jest kontynuowania – podsumował Jarosław Kaja, przewodniczący Rady ds. Osób z Niepełnosprawnością i koordynator dostępności w PWSIiP.  – Osoby z różnymi niepełnosprawnościami fajnie się integrują, szybko się uczą. Wiem, że można je jeszcze bardziej aktywizować, w tym zawodowo. Obiecuję, że w kolejnych latach takie działania będą podejmowane.

Dla studentek pierwszego roku pedagogiki było to pierwsze wyzwanie związane z nauką zawodu, ale też pierwsze doświadczenie uczestnictwa w zmianach społecznych.  

- To ważne, aby poczuć odpowiedzialność za to, co się wokół nas dzieje i zwiększać świadomość tego, że integracja jest bardzo ważna i dla osób z niepełnosprawnością i dla całego społeczeństwa  – mówiła dr Monika Surawska. – Osoby z niepełnosprawnością mogą bardzo dobrze funkcjonować społecznie, pracować, tak jak to się dzieje np. w krajach skandynawskich. Mamy jeszcze dużo do zrobienia, ale mamy dobre wzory, trzeba tylko dążyć do ich wdrożenia.

Aktualności

  1. Inauguracja roku akademickiego 2021/2022
  2. Akademicka przygoda uczniów i ich rodziców
  3. Wystawa z Centrum Nauki Kopernik
  4. Efektowna koncepcja przebudowy PWSIiP

Strona 2 z 49

  • start
  • Poprzedni artykuł
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Następny artykuł
  • koniec
  • Studia I stopnia

  • Administracja
  • Automatyka i robotyka
  • Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
  • Dietetyka
  • Filologia
  • Informatyka
  • Kosmetologia
  • Mechatronika
  • Pedagogika
  • Pielęgniarstwo
  • Praca socjalna
  • Technologia żywności i żywienie człowieka
  • Wychowanie fizyczne
  • Zarządzanie
  • Studia II stopnia

  • Administracja
  • Informatyka
  • Pielęgniarstwo
  • Technologia żywności i żywienie człowieka
  • Zarządzanie
  • Studia jednolite magisterskie

  • Fizjoterapia
  • Prawo
  • Studia podyplomowe

  • Mediacje i negocjacje
  • Rachunkowość i finanse
  • Transport drogowy
  • Wycena nieruchomości
  • Zarządzanie zasobami ludzkimi - kadry i płace
  • więcej
  • Kursy i szkolenia

  • ABC efektywnej przedsiębiorczości
  • Certyfikat Pearson Test of English
  • Organizacja Pomocy Społecznej
  • Pracownik socjalny - I stopień
  • Podstawy negocjacji
  • Kursy językowe
  • Kursy maturalne
  • więcej
  • Kontakt

  • Akademia Nauk
    Stosowanych w Łomży
  • Akademicka 14, 18-400 Łomża
  • NIP: 718-19-47-148
  • +48 86 215 59 50
  • biuro@ansl.edu.pl
  • Biuletyn Informacji Publicznej
Copyright @2022 - Akademia Nauk Stosowanych w Łomży - Wszelkie prawa zastrzeżone. Wykonanie - Dział Systemów Komputerowych
Deklaracja dostępności - USOSweb - Poczta - Mapa strony - Pomoc - Kontakt