Giełda pomysłów na życie z Akademią

Wszyscy tęskniliśmy już bardzo za bezpośrednim kontaktem z uczniami. Podczas kolejnej, 21 edycji „Giełdy pomysłów na życie” organizowanej przez III LO w Łomży nie zabrakło praktycznych kontaktów, rozmów i mini warsztatów tematycznych.
Poznaliśmy Mistrzów ANSŁ

Dużym zainteresowaniem wśród studentów cieszył się akademicki turniej tenisa stołowego. Do turniejowej rywalizacji o Puchar Rektora przystąpiło 30 studentów ANSŁ. Organizatorem wydarzenia był Klub Uczelniany AZS wraz z pracownikami Kierunku Wychowania Fizycznego.
CBA w ANSŁ

Dyrektor Delegatury Centralnego Biura Antykorupcyjnego w Białymstoku oraz rekruterzy CBA z Warszawy przedstawili studentom Akademii Nauk Stosowanych w Łomży możliwości jakie niesie ze sobą służba w jej strukturach.
Nowa grupa studentów Erasmus+

30 studentów Erasmus+ rozpoczęło kolejny semestr nauki. Studenci zapoznali się już z infrastrukturą uczelni. W czwartkowy wieczór każdy zaprezentował swój kraj oraz rodzinne strony. Była to fascynująca podróż po odległych zakątkach Europy i świata. Mogliśmy poznać bliżej kultury, rodzime uczelnie czy regionalne potrawy krajów takich jak: Turcja, Włochy, Ukraina, Kirgistan, Syria, Republika Zielonego Przylądka, Jemen, Hiszpania, Bułgaria. Witamy w Łomży! Przed nami okres fascynującej współpracy oraz integracji. Wszyscy studenci Erasmus+ zamieszkują w naszym Akademiku, gdzie mieszkają w pokojach również z polskimi studentami.
Strefa Kobiet w MOSiR

Dużym zainteresowaniem cieszyła się „Strefa Kobiet z Akademią”, akcja zorganizowana z okazji Dnia Kobiet przez pracowników i studentki z kierunków Kosmetologia i Dietetyka. We wnętrzach Parku Wodnego w Łomży wszystkie zainteresowane kobiety chętnie korzystały z bezpłatnych zabiegów i konsultacji w zakresie:
- Analizy parametrów skóry
- Makijażu dziennego
- Analizy składu masy ciała
- Konsultacji z dietetykiem
Strefa kobiet z Akademią

Z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet, Wydział Nauk o Zdrowiu przygotował niespodziankę dla wszystkich pań. Zapraszamy do strefy kobiet na bezpłatne zabiegi i konsultacje w zakresie :
- Pielęgnacji skóry (Badanie, które pozwoli ocenić stopień nawilżenia i natłuszczenia cery twarzy, głębokość zmarszczek i zmiany naczyniowe. To krótkie badanie dostarczy wielu informacji na temat cery, a studentki pomogą dobrać odpowiednią pielęgnację).
- Makijażu (Szybki makijaż dzienny przygotują Paniom studentki z kierunku Kosmetologii).
- Analizy składu ciała (Kierunek Dietetyka zaprasza na bezpłatne konsultacje z Dietetykiem oraz analizę składu ciała).
Pierwsze kroki Akademii

Pierwsze dni działalności Akademii Nauk Stosowanych upłynęły pod znakiem wdrażania zmian oraz spotkań. Zaczęliśmy konferencją prasową, a zakończyliśmy „rodzinnym” spotkaniem pracowników i studentów podczas symbolicznego otwarcia Akademii. Nie zabrakło okolicznościowego tortu oraz kuluarowych spotkań. Przed nami nowe karty historii.
Zmiana nazwy Uczelni

Uprzejmie informujemy, że z dniem 1 marca 2022 roku zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z dnia 14 stycznia 2022 roku (Dz. U. 2022 poz. 136, § 1 pkt.1 litera a) „Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży” zmienia nazwę na: „Akademia Nauk Stosowanych w Łomży”.
- Jednocześnie informujemy, że zmianie ulega adres strony internetowej uczelni na: ansl.edu.pl z tym że dotychczasowa nazwa pwsip.eu.pl pozostaje nadal aktywna.
- NIP, REGON, numery kont bankowych i telefonów oraz adres siedziby i adresy bazy dydaktycznej pozostają bez zmian
- Zmiana nazwy uczelni nie ma wpływu na moc prawną umów zawartych przez Państwową Wyższą Szkołę Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Nie zachodzi konieczność zawierania aneksów umów, które są w trakcie realizacji
- Zmiana nazwy uczelni nie pociąga za sobą żadnych innych konsekwencji: wydane dyplomy ukończenia studiów, indeksy, legitymacje studenckie, zaświadczenia i inne dokumenty pozostają w mocy. Sukcesywnie uczelnia będzie dokonywać aktualizacji dokumentów oraz regulaminów (wszystkie nadal zachowują ważność)
- Oficjalnym skrótem nazwy uczelni jest ANSŁ
- Wszystkie adresy mailowe zmieniają się w taki sposób, że:
- pierwsza część nazwy (przed „@”) pozostaje bez zmian
- druga część nazwy (po „@”) zmienia się na: ansl.edu.pl
- Wszystkie zmiany wizualne związane z nową nazwą uczelni wprowadzane będą sukcesywnie.
Od dnia 1 marca 2022 roku faktury, wpłaty oraz korespondencję prosimy kierować na adres:
Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
Akademicka 14, 18-400 Łomża
NIP 718-19-47-148 REGON 451202740
tel. +48 86 215 59 50
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
- Rozporządzenie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 14 stycznia 2022 (Dz. U. 2022 poz. 136)
- Zarządzenie nr 19/2022 Rektora Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i przedsiębiorczości w Łomży z dnia 28.02.2022 r
Czas Akademii Nauk Stosowanych

Akademia Nauk Stosowanych w Łomży – tak od dzisiaj brzmi oficjalna nazwa Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości, która przez wszystkie lata działalności wykształciła ponad 6 tysięcy absolwentów, a każdego roku naukę praktycznych zawodów zdobywa w jej nowoczesnych murach dwa tysiące studentów. Nowa nazwa uczelni podkreśla pragmatyczny wymiar zdobywanej w niej wiedzy, gdyż podstawowym celem tzw. „nauk stosowanych” jest wykorzystywanie teorii naukowych w praktyce, w celu rozwiązywania rzeczywistych i zróżnicowanych problemów.
Akademia Nauk Stosowanych w Łomży jest spadkobiercą trwającej od 2004 roku tradycji, kiedy to na mapie Łomży pojawiła się PWSIiP potocznie nazywana przez mieszkańców „Państwówką”, początkowo kształcąc na dwóch kierunkach studiów. Od tego czasu nastąpił spektakularny rozwój tej publicznej uczelni, powstało kilkanaście kierunków studiów a uczelnia stała się w swoim mieście nie tylko miejscem koncentrującym potencjał naukowy miasta i regionu, ale także największym beneficjentem funduszy unijnych w Łomży. Dotychczas pozyskała na rozwój między innymi kierunków studiów i infrastrukturę ponad 120 milionów złotych z UE. – Nowa nazwa podkreśla wieloletnie aspiracje, aby Łomża była miastem akademickim, gdzie funkcjonuje silna uczelnia kształcąca solidne kadry na potrzeby regionu. Przez wszystkie lata funkcjonowania udało nam się wypracować pewien model działania, postawiliśmy na nowoczesność naszego zaplecza naukowego i dydaktycznego jednocześnie kształcąc studentów na tych kierunkach, które są niezwykle istotne z perspektywy zapotrzebowania społecznego i gospodarczego – wyjaśnia Rektor Akademii Nauk Stosowanych w Łomży, dr hab. Dariusz Surowik, prof. ANSŁ. Podkreśla także, że uczelnia zawsze odpowiada także na bieżące potrzeby miasta i regionu, które nie zawsze związane są z profilem jej działalności: kulturalne, charytatywne, wolontariackie. Jedną z ostatnich akcji zainicjowanych i realizowanych przez ANSŁ jest zbiórka darów, artykułów medycznych i środków zaopatrzenia ran, na rzecz walczącej z rosyjskim okupantem Ukrainy. – Nazwa uczelni zmienia w pewnym sensie naszą świadomość oraz akcentuje to, co jest meritum naszej działalności, czyli praktyczne wykorzystanie teoretycznej wiedzy. Nie odcina jednak naszych długoletnich korzeni i osiągnięć wypracowanych przez moich poprzedników, współpracowników i wszystkich pracowników uczelni, tych obecnych, a także tych którzy tworzyli dawną PWSIiP, zaczynając od skromnych zasobów przekazanego przez samorząd województw biurowca – wyjaśnia Rektor ANS w Łomży. Dzisiaj Akademia Nauk Stosowanych w Łomży, to nowoczesny kampus: Akademicka 14 (siedziba uczelni), Akademicka 1 (oddany do użytku w 2013 roku nowoczesny, neomodernistyczny kompleks czterech budynków połączonych przeszkolonym pasażem), a przy ulicy Wiejskiej spełniający wymagania XXI wieku Dom Studenta „Rubikon” oraz Liceum Mistrzostwa Sportowego, którego uczniowie odnoszą spore sukcesy sportowe, a nawet są powoływani do Kadry Narodowej Polski.
Ze świadomością nowej nazwy i nowych wyzwań 1 marca 2022 roku społeczność akademicka Akademii Nauk Stosowanych w Łomży nie zamierza spocząć na laurach. Jednym z planów na przyszłość jest rozbudowa siedziby uczelni przy Akademickiej 14 i połączenie jej z przekazanym przez samorząd województwa obiektem przy ulicy Akademickiej 20. Konkurs na ten architektoniczny projekt został już rozstrzygnięty. Trwa przygotowywanie dokumentacji budowlanej.
Nowa nazwa uczelni to także zmiana identyfikacji wizualnej. Nowe logo uczelni nawiązuje w warstwie wizualnej do pierwotnego znaku graficznego łomżyńskiej uczelni, podkreśla jednak elitarny wymiar aspiracji Akademii Nauk Stosowanych w Łomży.
Uczeń LMS w kadrze Polski

Piotr Dąbrowski, uczeń Liceum Mistrzostwa Sportowego PWSIiP w Łomży został powołany do Kadry Polski U20, Polskiego Związku Lekkiej Atletyki. Tegoroczny maturzysta na co dzień reprezentujący barwy Klubu Sportowego Prefbet-Sonarol w Łomży dołączył do kadry po zdobyciu tytułu Mistrza Polski Juniorów. Podczas tegorocznych Mistrzostw Polski U20 w Rzeszowie, nasz uczeń wygrał rywalizację w biegu na dystansie 400 metrów z czasem 47,90 sek. Gratulujemy sukcesu, życzymy realizacji marzeń w biegach z orzełkiem na piersi oraz dobrych wyników z egzaminów maturalnych.
Pomoc dla Ukrainy

W związku dramatycznymi wydarzeniami na Ukrainie, obywatele Ukrainy szukający azylu w Polsce potrzebują naszej pomocy. Uruchamiamy w PWSiIP zbiórkę żywności i artykułów pierwszej potrzeby dla uchodźców z Ukrainy. Prosimy, w miarę możliwości, o wsparcie i przyłączenie się do akcji.
Aktualnie potrzebne są:
- koce wełniane, koce termiczne, śpiwory, maty do spania (z pokryciem foliowym), materace, ubrania, peleryny przeciwdeszczowe, środki pielęgnacyjne i higieniczne, środki myjące do ciała, pasty do zębów, szczoteczki do zębów, grzebienie i szczotki do włosów, bielizna damska, bielizna męska, bielizna dziecięca, podpaski, pieluchy dziecięce, pieluchy dla dorosłych, ręczniki papierowe, ręczniki z mikrofibry, zestaw wielorazowych naczyń kuchennych, głębokie naczynia, łyżki, widelce, noże, kubki, środki antyseptyczne/spirytus, maseczki.
- Żywność: woda, mleko modyfikowane, produkty żywnościowe nadające się do szybkiego przygotowania, żywność o długim okresie przydatności do spożycia, żywność puszkowana, batony energetyczne, suszone owoce, orzechy, makarony, płatki, i płatki błyskawiczne, zapałki, baterie, zapalniczki, świece.
- Zestawy medyczne.
- Generatory prądotwórcze o dużej mocy.
Miejsce zbiórki: Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży, ul. Akademicka 1
Termin: sobota - niedziela (26-27.02) godz. 8:00 - 14:00, poniedziałek - piątek godz. 8:00 - 18:00
PWSIiP Diamentem Forbesa

Po raz trzeci w swojej historii Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży znalazła się w gronie Diamentów Forbesa. Wraz z wywiadownią gospodarczą Dun@Bradstreet Poland redakcja „Forbesa” Polska opracowała zestawienie najdynamiczniej rozwijających się firm w Polsce.
Nagrodzone firmy dzielone są na trzy kategorie według przychodów ze sprzedaży w ostatnim roku obrachunkowym: małe z przychodem ze sprzedaży od 5 do 50 mln zł, średnie z przychodem 50–250 mln zł, duże z przychodem ponad 250 mln zł.
Łomżyńska uczelnia znalazła się na 2690 pozycji listy ogólnopolskiej oraz na 71. miejscu listy regionalnej w kategorii przychody do 50 mln złotych. Województwo podlaskie zajęło 12. miejsce w kraju pod względem liczby tegorocznych Diamentów.
Rok do roku lista Diamentów Forbesa wzrosła z 4218 do 6636. To aż o ponad 57 proc. więcej. Najszybciej rośnie grupa firm małych, o przychodach do 50 mln zł – o 65 proc. – w której świetną pozycję zajęła PWSIiP.
KeyFinder w Domu Studenta

Studenci Erasmus+ opracowują program, ułatwiający dystrybucję kluczy w Domu Studenta PWSIiP. Eyüp Barlas z Turcji studiujący w naszej uczelni na kierunku Informatyka wraz z kolegą Waasiq Masood, zauważyli pewien problem i postanowili wziąć sprawy w swoje ręce. Odwiedziliśmy twórców w akademiku, aby zadać kilka pytań i przyjrzeć się bliżej pracy studentów.
PWSIiP: Skąd pomysł na projekt?
Eyüp Barlas: Pomysł pierwotnie wziął się z problemu, który pojawił się u mojego przyjaciela Waasiqa. Pewnego dnia, gdy miał zaplanowany weekendowy wylot z Polski, próbował wyprać ubranie, ale w portierni brakowało klucza do pralni. Poszukiwanie klucza zajęło sporo czasu, ponieważ osoba, która wzięła klucz, przekazała go kolejnej osobie, bez poinformowania recepcji akademika. To zdarzenie sprawiło, że zaczęliśmy się zastanawiać jak rozwiązać problem. Wtedy dowiedzieliśmy się, że z tym samym problemem borykają się również inni mieszkańcy domu studenta. Następnie pomyśleliśmy o usłudze, która może zapewnić rozwiązanie tego problemu. Tak narodził się KeyFinder.
PWSIiP: Czym jest KeyFinder i jak będzie funkcjonował?
Eyüp Barlas: Ten program to aplikacja internetowa Python Flask działająca na serwerze Heroku. Wykorzystaliśmy MongoDB jako bazę danych, a do frontendu wykorzystaliśmy Vanilla.js i AJAX. Sposób działania programu jest w rzeczywistości dość prosty. Pracownik recepcji po zalogowaniu, uzyskuje dostęp do pulpitu nawigacyjnego. Następnie dodaje nowego mieszkańca do systemu, aby przekazać klucz. Kolejny krok to uruchomienie zegara dla danego mieszkańca. Każdy mieszkaniec musi zrobić pranie w określonym czasie (jest zaimplementowany algorytm określający, ile czasu potrzeba na różne rodzaje prania). Mieszkaniec otrzymuje powiadomienie przez aplikację Telegrama o uruchomieniu odliczania, zakończeniu odliczania i każdej nadgodzinie.
PWSIiP: Dziękujemy za wyjaśnienie. Na koniec powiedz co myślisz o Łomży i naszej uczelni.
Eyüp Barlas: Bardzo podoba mi się studiowanie w Łomży. Zostaję tutaj na kolejny semestr. Wykładowcy i pracownicy są bardzo pomocni w naszych studiach. Zwłaszcza ludzie z biura Erasmus+ są najlepsi. Akademik naprawdę przekroczył moje oczekiwania. Bardzo się cieszę, że tu mieszkam i robię coś, co przyniesie korzyści uczelni i akademikowi.
Atrakcyjne oferty studiów II stopnia

Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży prowadzi rekrutację na studia II stopnia na kierunkach: Informatyka oraz Technologia żywności i żywienie człowieka, realizowanych na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności. Oferta kierowana jest do osób, które ukończyły już I stopień studiów, uzyskując tym samym tytuł inżyniera lub licencjata. Co dokładnie należy zrobić, aby zostać studentem PWSIiP w Łomży na wymienionych kierunkach? Zapraszamy do zapoznania się z informacjami przedstawionymi poniżej.
Informatyka II stopnia to studia dedykowane dla absolwentów studiów inżynierskich lub licencjackich kierunków: informatyka, automatyka i robotyka, elektronika, elektrotechnika, mechatronika i im podobnych. Studenci w ramach toku kształcenia mają możliwość wybrania jednej spośród oferowanych ścieżek specjalizacyjnych: systemy mobilne lub informatyka przemysłowa. Po ukończeniu studiów, świeżo upieczeni magistrowie będą posiadać wiedzę i umiejętności dotyczące metod, technik, systemów i środowisk programowania, konstruowania modeli informatycznych czy programowania, konfigurowania, użytkowania i utrzymywania programowalnych systemów sterowania. Mówiąc prościej: zostaną specjalistami w zakresie szerokorozumianych, różnorodnych zastosowań nowoczesnych technik i narzędzi informatycznych i telekomunikacyjnych.
W innym kierunku rozwoju zawodowego prowadzi ukończenie studiów II stopnia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka. Absolwenci tych studiów zostaną specjalistami w zakresie przetwarzania, jakości, bezpieczeństwa i autentyczności żywności na wszystkich etapach jej wytwarzania: od pozyskiwania surowca po dystrybucję wyrobów gotowych. Magistrowie Technologii żywności zdobędą kompetencje technologiczne i organizacyjne przydatne w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się produkcją, kontrolą i obrotem żywności oraz żywieniem człowieka. Aby ubiegać się o przyjęcie na studia należy posiadać tytuł inżyniera lub licencjata, uzyskanego w ramach kierunków: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, żywienie i ocena jakości żywności, towaroznawstwo i im podobnych.
Niezależnie od wybranego kierunku studiów, przyszli studenci mogą być pewni, że są to studia przyszłościowe, odpowiadające współczesnemu zapotrzebowaniu rynku pracy, a co za tym idzie: gwarantujące absolwentom zatrudnienie oraz stały rozwój zawodowy. Ponadto, wychodząc naprzeciw potrzebom studentów, Uczelnia przygotowała specjalną formę studiów w myśl zasady: studiuj i pracuj. Co to oznacza? Wykłady i seminaria na obu kierunkach będą odbywać się zdalnie od środy do piątku w godzinach popołudniowych, natomiast laboratoria i ćwiczenia stacjonarnie, w salach laboratoryjnych i ćwiczeniowych, w soboty. Ta hybrydowa forma zajęć umożliwi studentom optymalne dopasowanie rozkładu zajęć do swoich obowiązków zawodowych czy rodzinnych. Dzięki temu możliwość zdobycia pełnego wykształcenia wyższego i uzyskanie tytułu magistra, przy jednoczesnym podniesieniu kwalifikacji zawodowych, stanie się znacznie łatwiejsze. Do tego osoby już pracujące będą miały możliwość odbycia praktyk studenckich w firmach sektora IT lub branży spożywczej, w których są zatrudnione, co stanowi duży atut wybrania tej właśnie formy uzupełnienia wykształcenia.
Szczegółowe informacje dotyczące kierunków studiów oraz rekrutacji można uzyskać w Dziekanacie Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności:
Akademicka 1, 18-400 Łomża
pok. A 0.28
+48 86 215 66 02
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Kolejny sukces studenta PWSIiP

Szymon Konopka z referatem „Europa Środkowo-Wschodnia i rzeczywistość geograficzna, historyczna, polityczna”, zajął III miejsce na Międzynarodowej Doktorancko - Studenckiej Konferencji Naukowej pt.: „Bezpieczeństwo Europy Środkowo-Wschodniej. Perspektywa narodowa i międzynarodowa”. Opiekunami merytorycznymi były dr Ewa Jakubiak oraz dr Katarzyna Jurewicz-Bakun.
Konferencja odbyła się 8 grudnia na platformie MS Teams, a organizatorem było Koło Naukowe Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie, we współpracy z Zakładem Systemów Bezpieczeństwa Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie w Instytucie Bezpieczeństwa i Obronności WLO WAT w Warszawie. W konferencji łącznie udział wzięły 162 osoby z Polski, krajów Unii Europejskiej, reprezentujące 36 podmiotów.
Jak atrakcyjnie i skutecznie wychowywać dzieci i młodzież w przestrzeni wirtualnej?

To główny cel projektu Wychowanie w świecie wirtualnym – popularyzacja wiedzy wśród rodziców i nauczycieli, który realizować będzie Wydział Nauk Społecznych i Humanistycznych Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży. Na realizację tego projektu Wydział otrzymał dofinansowanie z Ministerstwa Edukacji i Nauki.
- Współczesna przestrzeń obecności człowieka została poszerzona o wymiar określany w literaturze jako wirtualny. Obecnie coraz więcej obszarów aktywności ludzkiej przenosi się do tej nowej przestrzeni, w tym również wychowanie i kształcenie - wyjaśnia Dziekan WNSiH dr hab. Sylwia Jaskuła-Korporowicz, prof. PWSIiP, a jednocześnie kierownik projektu i dodaje: - Szkoły są coraz lepiej wyposażone technicznie, wdrażają coraz lepsze rozwiązania pracy zdalnej zapewniające coraz wyższy poziom bezpieczeństwa pracy. Wciąż jednak brakuje odpowiednio zaprojektowanych i realizowanych w wymiarze wirtualnym procesów wychowawczych.
PWSIiP w Łomży wychodzi naprzeciw potrzebom rodziców i nauczycieli i zrealizuje projekt. Przez najbliższe dwa lata organizowane będą warsztaty, konferencje naukowe oraz opracowane zostaną dwie książki upowszechniające wiedzę o procesach wychowawczych w przestrzeni wirtualnej. Powstanie także film informacyjno - profilaktyczny, który zostanie rozesłany do szkół.
- Wiedza na temat hybrydalnego podejścia do tego procesu pozwoli na przedstawienie, z jednej strony różnić pomiędzy tymi wymiarami, a z drugiej wskaże na istotne znaczenie praktycznych umiejętności w zakresie wzajemnego wzmacniania się i dopełniania "realnego oraz wirtualnego" procesu wychowania - wyjaśnia Dziekan WNSiH.
Realizacja projektu otrzymała wsparcie z Ministerstwa w wysokości 163 tysięcy złotych.
Szlachetna Paczka

Po raz kolejny PWSIiP w Łomży zmieniła się w regionalne centrum logistyczne Szlachetnej Paczki. Do holu budynku uczelni przy ul. Akademickiej 1 trafiło mnóstwo paczek, małych i dużych. Pralki, lodówki, meble, środki czystości, żywność, komputery, telewizory, zabawki.
– Były także bony do sklepów obuwniczych i vouchery na opał. W tle słychać było opowieści wolontariuszy, w których przewijały się ludzkie dramaty.
W tym roku z naszego centrum pomoc wyruszyła do rodzin z Łomży i najbliższej okolicy.
– Zgłaszane potrzeby dotyczyły rzeczy praktycznych, takich jak buty, kurtki, żywność i opał. Dzieci marzyły o spinkach do włosów, piórniku do szkoły czy rolkach. Są rodziny, które żyją bez łazienki, a czteroosobowa rodzina posiada tylko jedną wersalkę – do niej trafiło łóżko piętrowe dla dzieci.
Do szlachetnej paczki rodziny są zgłaszane przez sąsiadów, instytucje pomocy społecznej, organizacje kościelne. Paczki dla jednej z potrzebujących rodzin przygotowali studenci oraz pracownicy „Państwówki”. - Potrzeby rodziny to wspomniane wyżej łóżko piętrowe, kuchenka gazowa oraz odkurzacz. Zakupami dla rodziny oraz pakowaniem paczek zajął się Samorząd Studentów PWSIiP, którym dzielnie koordynowała Julia Mastalerz. Dzięki ogromnym sercom społeczności akademickiej rodzina będzie miała niezapomniane święta.
Obdarowane rodziny nie kryły wdzięczności i łez wzruszenia.
Paczki trafiły do naszych sąsiadów, których nie zawsze dostrzegamy, bo żyjemy w przeświadczeniu, że w XXI wieku nie ma już skrajnej biedy, a ona często jest tak niedaleko nas.
Akcja wysyłki prezentów trwała dwa dni, sobotę i niedzielę, którą kierowała Magdalena Wdziękońska – koordynatorka Szlachetnej Paczki w Łomży.
Sport, Health, Education Children and Youth

Za nami Międzynarodowa Konferencja ”Sport, Health, Education Children and Youth”, w której wzięło udział 47 prelegentówów, z 10 ośrodków akademickich m.in. Czech, Litwy, Łotwy, Słowenii i Ukrainy. Konferencja była okazją do wymiany doświadczeń, merytorycznej dyskusji oraz prezentacji badań naukowych, do których opisu autorzy stosowali zaawansowane wskaźniki statystyki opisowej oraz metody badawcze oparte na procesie „systematic review”.
Podczas konferencji poruszono problematykę dotyczącą zagadnień związanych z aspektami wychowawczymi, zdrowotnymi oraz sprawnościowymi, które ze względu na otoczenie oraz styl życia w jakim funkcjonuje dziś młode pokolenie, przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych i społecznych. Brak aktywności fizycznej, zła dieta, zanieczyszczenie środowiska czy stres, są czynnikami pogłębiającymi zły stan zdrowia dzieci i młodzieży. Skupiono się także nad badaniami dotyczącymi granic ludzkich możliwości w profesjonalnym sporcie.
Przewodniczącym Komitetu Naukowego był prof. Jan Górski, profesor nauk medycznych, profesor zwyczajny, fizjolog specjalizujący się w fizjologii mięśni, który w sesji plenarnej wygłosił wykład “Mechanism of skeletal muscle hypertrophy”. Obradom przewodniczyli dr hab. Małgorzata Knaś, prof. PWSIiP oraz dr Artur Litwiniuk. Na posiedzeniu zaprezentowały się również Koła Naukowe Wydziału Nauk o Zdrowiu.
Organizatorem konferencji był Zakład Wychowania Fizycznego na Wydziale Nauk o Zdrowiu PWSIiP, na czele z przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego dr Tomaszem Waldzińskim, Kierownikiem Zakładu.
Ze względów epidemicznych tegoroczna edycja odbyła się w przestrzeni on-line.
Żołędzie żywnością przyszłości? - Grant NCN realizowany w PWSIiP!

Wniosek o finansowanie projektu badawczego, złożony w ramach konkursu Narodowego Centrum Nauki – PRELUDIUM 20 przez Panią mgr inż. Emilię Szabłowską, doktorantkę i asystenta na Wydziale Informatyki i Nauk o Żywności w PWSIiP w Łomży, otrzymał decyzję o przyznaniu środków finansowych. Pani mgr inż. Emilia Szabłowska w swojej pracy podejmie temat: Badania modelowe dotyczące zastosowania obróbki żołędzi i/lub mąki żołędziowej oraz warunków prowadzenia ciasta na cechy jakościowe i zawartość biodostępnych polifenoli w produktach piekarskich i ciastkarskich.
W ramach realizowanego projektu badawczego poruszone zostaną kwestie związane z wartością odżywczą żołędzi i mąki żołędziowej, których zalety przewyższają mąki tradycyjnie stosowane w przemyśle piekarskim i ciastkarskim. Jak podaje Pani Emilia w streszczeniu swojego projektu: „Żołędzie charakteryzuje stosunkowo wysoka zawartość tłuszczu bogatego w kwasy tłuszczowe nienasycone, błonnika, soli mineralnych (szczególnie wapnia, potasu, miedzi, żelaza i manganu), związków antyoksydacyjnych oraz folianów.”. Jednakże, żołędzie i mąka żołędziowa mogą pogarszać cechy jakościowe produktów, do których zostaną wprowadzone, a mianowicie: pozostawiać posmak goryczy, zmniejszać elastyczność chlebów i ciast, czy wzmacniać twardość ciastek kruchych. Należy zatem znaleźć „złoty środek”, stanowiony przez podwyższenie wartości odżywczej przy jednoczesnym jak najmniejszym oddziaływaniu na cechy związane ze smakiem, zapachem czy teksturą. Poszukiwania takiego złotego środka podejmie się w swoich badaniach Pani mgr inż. Emilia Szabłowska.
PRELUDIUM to konkurs na projekty badawcze, kierowany do osób nieposiadających stopnia naukowego doktora, które rozpoczynają karierę naukową. W bieżącej edycji do NCN wpłynęło 2217 wniosków, z których do finansowania zakwalifikowano 495 projektów. Współczynnik sukcesu wyniósł tym samym 22%. Co należy podkreślić: Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży jest jedyną uczelnią zawodową, która została beneficjentem w konkursie PRELUDIUM 20!
Serdecznie gratulujemy Pani Emilii i życzymy powodzenia w realizacji projektu.
Dobro wraca

Szanowni Państwo. Zbliża się magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Czas, który kojarzy się z ciepłem rodzinnego domu, bliskością oraz radością ze wspólnie spędzanego czasu. Wśród nas są jednak osoby, które niestety tego nie zaznają. Są rodziny dla których ten czas jest wyjątkowo trudny. Dlatego jako społeczność Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości po raz kolejny włączamy się w akcję Szlachetnej Paczki. Pragniemy pomóc Pani Katarzynie z rodziną, która boryka się z ogromnymi trudnościami. Pomimo ciężkiej sytuacji, Pani Kasia wraz z mężem starają się zapewnić swoim córeczkom (4-letniej Emilce i 8-letniej Oli) dom pełen miłości i wzajemnego szacunku. Pan Tomasz pracuje dorywczo, łapiąc się każdej możliwości zarobku. Pani Kasia od dłuższego czasu szuka stałego zatrudnienia. Więcej informacji o rodzinie i jej potrzebach: szlachetnapaczka.pl/wybor-rodziny/rodzina/59634/1415
W związku z zaangażowaniem w akcję, w najbliższych dniach przedstawiciele Samorządu Studentów będą zbierać środki finansowe na zakup najpotrzebniejszych rzeczy dla rodziny.
Liczymy na Państwa otwarte serca. Wszelką pomoc można także zostawić w pok. nr 10.