Paprykowe, ziołowe, orzechowe, czekoladowe, a wszystkie smaczne i lubiane zwłaszcza przez najmłodszych. Studenci Technologii żywności produkują chrupki kukurydziane.
Zajęcia praktyczne odbywają się w nowoczesnej hali technologicznej.
- Wykorzystujemy urządzenie o nazwie ekstruder w którym zachodzą dwa procesy ekstrudowanie i ekspandowania – wyjaśnia dr Piotr Karpiński z Wydziału informatyki i Nauk o Żywności PWSiP. - Ekstruzja jest to takie nowoczesne tłoczenie, metoda produkcji wykorzystywana między innymi w przypadku przekąsek, chrupek, płatków śniadaniowych, pieczywa chrupkiego typu Waza, makaronów błyskawicznych, napojów instant słodyczy i karmy dla zwierząt. To zgniatanie i tłoczenie żywności aż do wytworzenia z niej półpłynnej masy, która następnie jest przeciskana pod dużym ciśnieniem, w wysokiej temperaturze, przez niewielką szczelinę przy wykorzystaniu działania pary i zjawisko tam zachodzące to tak zwane ekspandowanie. Taka mini eksplozja.
Zdobywanie praktycznych umiejętności jest bardzo ważnym elementem studiów na PWSIiP. W przypadku Technologii żywności i żywienia człowieka takich zajęć jest bardzo dużo. Wszystko po to, aby absolwenci łatwo znaleźli pracę w zawodzie.
- Co zyskujesz po studiach? Przede wszystkim umiejętności z zakresu nauk o żywności, umiejętności niezbędne przy organizacji procesów przetwarzania i utrwalania żywności, wiedzę o systemach bezpieczeństwa żywności i kontroli jej jakości – wymienia dr Karpiński. - Studenci naszych studiów wykonują praktycznie wiele zadań i zdobywają praktyczne umiejętności, które w przyszłości mogą wykorzystać w pracy zawodowej. A wachlarz miejsc pracy, w których mogą pracować po studiach, jest bardzo szeroki. Począwszy od zakładów przetwórstwa, poprzez inspekcje państwowe i laboratoria, na firmach prywatnych wdrażających systemy kontroli jakości kończąc.