Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert” zorganizowany przez Wydział Informatyczno-Technologiczny Akademii Nauk Stosowanych w Łomży (wcześniej PWSIiP) został rozstrzygnięty. O zwycięstwie zadecydowało drugie kryterium konkursowe, czyli czas rozwiązania testu, gdyż wszystkie osoby, które stanęły na podium uzyskały taką samą liczbę punktów. Weronika Salachowska zdobyła trzecie miejsce rozwiązując test w 20 minut i 4 sekundy, Natalia Bykowska zdobyła drugi stopień podium rozwiązując test w 19 minut i 7 sekund. Zwyciężyła Gabriela Żebrowska, która potrzebowała zaledwie 7 minut i 18 sekund, aby udzielić odpowiedzi na 40 pytań ułożonych przez uczelnianą kadrę Zakładu technologii i bezpieczeństwa żywności.
– Od dzieciństwa interesują się żywnością, jej bezpieczeństwem, czytam etykiety na produktach i wybieram te produkty, które nie są mocno przetworzone lub naszpikowane szkodliwymi substancjami. Dbanie o zdrowie i świadomość konsumencką wpoiła mi mama, to istotne wartości w naszym domu – mówi zwyciężczyni „Food Expert” Gabriela Żebrowska z III Liceum Ogólnokształcącego im. Unii Europejskiej w Ostrołęce. Powędrowały do niej puchar Rektora Akademii Nauk Stosowanych w Łomży oraz nagrody rzeczowe – elektryczna hulajnoga i smartwatch.
Do Akademii Nauk Stosowanych w Łomży Gabriela Żebrowska przyjechała ze swoją nauczycielką biologii, pod której okiem przygotowywała się do konkursu. – Tematyka konkursu była dość trudna, gdyż nie wpisuje się w podstawę programową kształcenia na poziomie szkół średnich, ale uważamy, że jest bardzo istotna ze względu na propagowanie wiedzy o bezpieczeństwie konsumenckim. Dlatego postanowiłam zachęcić uczniów do udziału w tym konkursie. I przygotować ich merytorycznie. Było to trudne, czasochłonne zadanie, ale chcieliśmy spróbować swoich sił. Cieszymy się z sukcesu Gabrysi, która jest bardzo zdolna, chłonna nowej wiedzy z różnych dziedzin, ambitna – mówi Paulina Szczerbo-Sawicka, nauczycielka biologii Gabrieli.
Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert” został przygotowany przez Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych ANSŁ, na którym prowadzone są kierunki związane z tematyką konkursową: Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności oraz Technologia żywności i żywienie człowieka. – Nasz Wydział jest specjalistycznie przygotowany do kształcenia ekspertów z obszaru wiedzy o żywności. Dysponujemy Halą technologiczną, która w 2018 roku została oceniona przez Polską Komisję Akredytacyjną, jako najlepsza tego typu hala technologiczna do kształcenia studentów w kraju – mówi dr Piotr Karpiński, technolog żywności z ANSŁ, który czuwał nad detalami organizacyjnymi i merytorycznymi konkursu.
Uczelniany konkurs składał się z dwóch etapów. Na etapie szkolnym do konkursu przystąpiło 198 uczniów z dziewiętnastu szkół i z trzech województw: podlaskiego, mazowieckiego, warmińsko-mazurskiego. Do finału zakwalifikowało się 72 uczestników, którzy 5 grudnia na łomżyńskiej uczelni rozwiązywali test składający się 40 pytań dotyczących np. systemu HACCP w zakładzie produkcyjnym, systemów jakości, odpowiedniej reakcji na stwierdzoną w zakładzie cukierniczym pleśń na konfiturze.
Wyniki rywalizacji:
III miejsce - Weronika Salachowska z Zespołu Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie
II miejsce - Natalia Bykowska z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach
I miejsce - Gabriela Żebrowska z Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Unii Europejskiej w Ostrołęce.
Zwycięzcom gratulujemy!
Nagrody w konkursie ufundowali: Rektor Akademii Nauk Stosowanych w Łomży, Firma EDPOL Food & Innovation z Łomży, Grupa PEPEES S.A. z Łomży, Firma GREENVIT z siedzibą w Zambrowie i filią w Łomży.
Dziękujemy sponsorom!