- studia pierwszego stopnia (6 semestrów)
- tryb studiów: stacjonarne i niestacjonarne
- absolwent uzyskuje tytuł licencjata
Przedmioty uwzględniane w konkursie świadectw
- do wyboru: matematyka, biologia, chemia
- język obcy
Jeśli kandydat zdawał poziom rozszerzony liczbę punktów mnoży się przez 1,5.
Cel studiów
Celem kształcenia jest przygotowanie absolwenta do samodzielnego wykonywania zawodu dietetyka.
Co zyskujesz po studiach
zyskujesz umiejętność:
- planowania i wdrażania opartego o podstawy naukowe żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod wzglądem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności
- oceny sposobu żywienia różnych grup ludności
- współpracy z zespołem leczącym, w tym uczestniczenie w ocenie stanu odżywiania pacjentów, stosowanie leczenia żywieniowego wspomagającego proces leczniczy licznych chorób przewlekłych
- rozpoznawania, zapobiegania i leczenia niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego
- profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych
- oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze pacjentów
- stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia
- prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów oraz sporządzanie kart dietetycznych dla pacjentów opuszczających szpital
- przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet
- opracowania dokumentacji rozliczeniowej zaopatrzenia produkcji i dystrybucji potraw
- dokonywania oceny planowanych jadłospisów i ich realizacji
- przestrzeganie prawidłowości zalecanych norm żywieniowych
- sprawdzanie jakości i estetyki wydawanych gotowych potraw
- prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia zapobiegającego chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia w różnych środowiskach
- nadzorowanie wszystkich etapów produkcji potraw (organizowanie stanowiska pracy własnego i podległego zespołu zgodnie z wymogami bhp i ppoż. oraz ekologicznymi, instruowanie pracowników w zakresie użytkowania maszyn i narzędzi, nadzorowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych i poszczególnych etapów przygotowywania potraw)
- niezbędnych do prowadzenia własnego gabinetu poradnictwa dietetycznego – edukacji żywieniowej
- dobrej znajomości języka angielskiego, także w zakresie języka specjalistycznego
- przygotowanie do podjęcie studiów II stopnia
Kim możesz być po studiach
* pracownikiem:
- publicznych i niepublicznych zakładów opieki zdrowotnej
- poradni żywieniowych, chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego
- zakładów żywienia zbiorowego
- zakładów dostarczających pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering)
- organizacji konsumenckich
- placówek sportowych, w tym fitness club,
- sanatoriów, ośrodków spa
- szkół, przedszkoli, żłobków
- instytutów naukowo-badawczych
- inspekcje zajmujących się kontrolą żywności i żywienia
- organizacje zajmujących się doradztwem w zakresie żywienia ludzi oraz upowszechnianiem wiedzy o żywieniu człowieka
* przedsiębiorcą prowadzącym własną działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa
dietetycznego, także osobistym konsultantem
Przykładowe przedmioty
anatomia człowieka, fizjologia człowieka, psychologia ogólna, biochemia ogólna i żywności, chemia żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, parazytologia, genetyka, kwalifikowana pierwsza pomoc, żywienia człowieka, dietetyka pediatryczna, kliniczny zarys chorób, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcja leków z żywnością, edukacja żywieniowa, prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia, analiza i oceny jakości żywności, higiena toksykologii i bezpieczeństwa żywności, technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwa, podstawy organizacji żywienia zbiorowego, żywienie w zdrowiu i chorobie, informatyka w ocenie żywienia, zasady komunikowania się z pacjentem, diety alternatywne, fizjologia wysiłku i żywienie w sporcie, dietoterapia otyłości i zespołu metabolicznego, zdrowie psychiczne z elementami psychiatrii, zaburzenia odżywiania, antyoksydanty w żywności, podstawy cateringu, kuchnie świata.
Praktyki
Kierunek jest realizowany w Wydziale Nauk o Zdrowiu.