Gabriela Żebrowska z III Liceum Ogólnokształcącego im. Unii Europejskiej w Ostrołęce zwyciężyła w Konkursie Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert”, zorganizowanym przez Wydział Nauk Informatyczno-Technologiczny ANS w Łomży. Miejsce II zdobyła Natalia Bykowska z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach. Natomiast miejsce III zdobyła uczennica Weronika Salachowska z Zespołu Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie.
Uczelniany konkurs składał się z dwóch etapów. Na etapie szkolnym do konkursu przystąpiło 198 uczniów z dziewiętnastu szkół z trzech województw: podlaskiego, mazowieckiego, warmińsko-mazurskiego. Do finału zakwalifikowało się 72 uczestników, którzy 5 grudnia na łomżyńskiej uczelni rozwiązywali test składający się 40 pytań dotyczących np. systemu HACCP w zakładzie produkcyjnym, systemów jakości, zagrożeń w sektorze spożywczym czy prawa żywnościowego. Wszystkie osoby, które stanęły na podium uzyskały taką samą liczbę punktów. O zwycięstwie zdecydowało drugie kryterium konkursowe, czyli czas rozwiązania testu. Zwyciężczyni swój test rozwiązała w 7 minut i 18 sekund. Drugiej Natalii Bykowskiej (Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach) zajęło to 19 minut i 7 sekund, a trzeciej Weronice Salachowskiej (Zespół Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie) 20 minut i 4 sekundy. Nagrody w konkursie ufundowali: J.M. Rektor Akademii Nauk Stosowanych w Łomży, Firma EDPOL Food & Innovation z Łomży, Grupa PEPEES S.A. z Łomży oraz Firma GREENVIT z siedzibą w Zambrowie i filią w Łomży. Prorektor ds. Dydaktyki i Spraw Studenckich ANSŁ, Pan Dariusza Perło, wręczył Puchar ufundowany przez J.M. Rektora Dariusza Surowika oraz hulajnogę elektryczną.
Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert” został przygotowany przez Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych ANSŁ, na którym prowadzone są kierunki związane z tematyką konkursową: Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności oraz Technologia żywności i żywienie człowieka.
Zwycięzcom gratulujemy i zapraszamy uczniów szkół średnich do udziału w kolejnych edycjach konkursu.
Fotogaleria na stronie
9:30 – 10:00 |
Hall, Akademicka 1 |
Rejestracja Uczestników |
10:00 – 10:15 |
Aula A 2.4 |
Spotkanie organizacyjne |
10:30 – 11:30 |
Sale komputerowe: B 0.4; B 2.8; B 2.9; B 1.5 |
Test |
11:40 – 12:00 |
Hala Półtechniki |
Prezentacja bazy dydaktycznej |
12:15 – 12:45 |
Aula A 2.4 |
Wykład: „Zafałszowania surowców i ekstraktów roślinnych” |
13:00 – 14:00 |
Aula A 2.4 |
Uroczystość wręczenia nagród |
Szanowni Państwo, na posiedzeniu Komisji Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności "Food Expert" II edycja podjęto decyzję o obniżeniu kryterium kwalifikacji uczestników do II etapu. W związku z tym przekazujemy, iż do etapu finałowego konkursu, zaplanowanego na 5 grudnia 2022 r., zakwalifikowane zostały osoby, które w I etapie (szkolnym) uzyskały minimum 18 punktów, co stanowi 60 % wszystkich możliwych do uzyskania punktów.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom podjętego trudu przygotowania do Konkursu i zmierzenia własnych sił, a w sposób szczególny - osobom zakwalifikowanym do II etapu.
Komisja Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności "Food Expert"
II edycja Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert”, organizowanego przez Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Nauk Stosowanych w Łomży jest adresowana dla uczniów szkół średnich.
Konkurs odbędzie w dwóch etapach: I etap, szkolny, będzie miał miejsce 15 listopada 2022 r. w macierzystych szkołach uczestników, natomiast II etap, finałowy przewidziany został na 5 grudnia 2022 r. w siedzibie Akademii Nauk Stosowanych w Łomży. Uczestnicy Konkursu zmagać się będą z wieloma zadaniami, obejmującymi swoim zakresem zagadnienia powiązane z bezpieczeństwem i certyfikacją żywności.
Celem organizowanego konkursu jest popularyzacja wiedzy na temat jakości i bezpieczeństwa oraz autentyczności żywności, a w szczególności: zanieczyszczeń żywności, bezpieczeństwa w stosowaniu dodatków do żywności, znakowania produktów żywnościowych, systemów kontroli jakości żywności.
Informacje szczegółowe, dotyczące organizowanego Konkursu są dostępne na stronie internetowej Konkursu
Strona 2 z 2