II edycja Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert”, organizowanego przez Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Nauk Stosowanych w Łomży jest adresowana dla uczniów szkół średnich.
Konkurs odbędzie w dwóch etapach: I etap, szkolny, będzie miał miejsce 15 listopada 2022 r. w macierzystych szkołach uczestników, natomiast II etap, finałowy przewidziany został na 5 grudnia 2022 r. w siedzibie Akademii Nauk Stosowanych w Łomży. Uczestnicy Konkursu zmagać się będą z wieloma zadaniami, obejmującymi swoim zakresem zagadnienia powiązane z bezpieczeństwem i certyfikacją żywności.
Celem organizowanego konkursu jest popularyzacja wiedzy na temat jakości i bezpieczeństwa oraz autentyczności żywności, a w szczególności: zanieczyszczeń żywności, bezpieczeństwa w stosowaniu dodatków do żywności, znakowania produktów żywnościowych, systemów kontroli jakości żywności.
Informacje szczegółowe, dotyczące organizowanego Konkursu są dostępne na stronie internetowej Konkursu