Znamy już pierwszego Food Experta – Julia Porucznik z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem została zwycięzcą Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert”. W zmaganiach konkursowych, na dwóch etapach konkursu, pokonała ponad setkę innych uczniów, którzy podjęli trud rozwiązania testu konkursowego.
Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert” powstał z inicjatywy Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Nauk Stosowanych w Łomży. Jego celem jest propagowanie wiedzy dotyczącej bezpieczeństwa, jakości, autentyczności żywności oraz systemów, które mają być tego gwarantem. W Konkursie wzięli udział uczniowie z 15 szkół średnich, zlokalizowanych w województwach: podlaskim, mazowieckim i warmińsko-mazurskim. W pierwszym etapie Konkursu, uczniowie rozwiązywali testy w swoich macierzystych szkołach, za pośrednictwem stworzonej do tego celu platformy internetowej. W ten sposób wyłonionych zostało 58 najlepszych zawodników, którzy spotkali się podczas finałowej rundy w Akademii Nauk Stosowanych w Łomży.
Na najwyższym stopniu podium stanęła Julia Porucznik z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem, drugie miejsce zajęła Aleksandra Skowrońska z II Liceum Ogólnokształcącego w Piszu, a trzecie Maria Gromadzka, również z II Liceum Ogólnokształcącego w Piszu. Zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody ufundowane przez: Rektora ANSŁ w Łomży oraz OSM w Piątnicy. Organizatorzy, obok nagród dla uczestników, przewidzieli również nagrodę dla nauczyciela – opiekuna zdobywcy I miejsca.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom Konkursu. Wszystkich uczestników zachęcamy do udziału w przyszłych edycjach i rozszerzania swojej wiedzy, również na nowym kierunku studiów Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych – bezpieczeństwo i certyfikacja żywności.
Fotogaleria na stronie
9:30 – 10:00 |
Hall, Akademicka 1 |
Rejestracja Uczestników |
10:00 – 10:15 |
Aula A 2.4 |
Spotkanie organizacyjne |
10:30 – 11:30 |
Sale komputerowe: B 0.4; B 2.8; B 2.9 |
Test |
11:40 – 12:00 |
Hala Półtechniki |
Prezentacja bazy dydaktycznej |
12:15 – 12:45 |
Aula A 2.4 |
Wykład: „Kationy toksycznych metali ciężkich - adsorpcja z roztworów na naładowanych powierzchniach (odrobina chemii w świecie żywności).” |
13:00 – 14:00 |
Aula A 2.4 |
Uroczystość wręczenia nagród |
Szanowni Państwo,
Na posiedzeniu Komisji Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności "Food Expert" podjęto decyzję o obniżeniu kryterium kwalifikacji uczestników do II etapu. W związku z tym przekazujemy, iż do etapu finałowego konkursu, zaplanowanego na 7 kwietnia 2022 r., zakwalifikowane zostały osoby, które w I etapie (szkolnym) uzyskały minimum 20 punktów, co stanowi 66,6% wszystkich możliwych do uzyskania punktów.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom podjętego trudu przygotowania do Konkursu i zmierzenia własnych sił, a w sposób szczególny - osobom zakwalifikowanym do II etapu.
Komisja Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności "Food Expert"